Hacer camino por las calles del barrio
El próximo domingo 22 de noviembre la acción artística de Esther Ferrer Se Hace camino al andar recorrerá El Cabanyal-Canyamelar. Se trata de un recorrido colectivo con el que los propios vecinos y vecinas del barrio dibujarán los trayectos que hacen por sus calles mientras caminan, dejarán su huella con kilómetros de cinta adhesiva y trazarán con ella un mapa. Es una acción organizada por la artista Paula Valero dentro de su proyecto Territorios compartibles / la vida en escena y que se ha propuesto a la Plataforma Salvem El Cabanyal, que ha colaborado en su organización y desarrollo.
Esther Ferrer es una artista reconocida internacionalmente y ha querido llevar esta acción de homenaje al Cabanyal-Canyamelar porque conoce la movilización ciudadana que logró la paralización de la ampliación de la avenida Blasco Ibáñez tras años de protestas y resistencia. A las 20:00 horas del viernes 20 de noviembre mantendrá un coloquio para explicar el sentido y los objetivos de Se Hace camino al andar.
Se han organizado grupos con los participantes del vecindario que recorrerán los 5 trayectos diferentes domingo a partir de las 12:30, pero todo el mundo está invitado a acompañar y hacer camino. Se han elegido unas rutas que tienen sentido para explicar cómo es el barrio y para destacar lugares señalados a lo largo del proceso de movilización ciudadana en defensa de la estructura tradicional del Cabanyal-Canyamelar. El Matadero de la calle San Pedro es el punto de partida, en la calle más antigua del barrio y el lugar donde durante años se han celebrado las asambleas de Salvem El Cabanyal. El punto de encuentro de las 5 rutas será en la calle Pavía, donde todas confluirán para terminar frente al mar, en el paseo marítimo.
Este camí artístic d’Esther Ferrer amb totes les veïnes i veïns passarà per la Casa dels Bous, el grup de vivendes Pavimar, l’antiga fàbrica de gel, cases del barri amenaçades per la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez… Durant els trajectes s’aniran col.locant frases referides a l’imaginari del Cabanyal-Canyamelar i a les fites cronològiques del procés judicial que va acabar protegint el barri. Tot el món que desitge acompanyar esta acció al carrer pot trobar en este enllaç informació més detallada.
El Teatre El Musical vol ser molt més que un espai per les arts escèniques al Cabanyal-Canyamelar. És un dels objectius d’esta nova etapa de gestió pública, que pretén fer del TEM un dinamitzador cultural per al barri i un espai de trobada per tota la gent que vullga participar. I per començar este camí, una artista de prestigi internacional com és Esther Ferrer serà qui donarà els primers passos d’una iniciativa que trau les manifestacions artístiques al carrer i interactua amb el veïnat.
Esta és la primera acció del projecte que tindrà lloc al Teatre El Musical durant tota la temporada i que s’anomena Territorios compartibles/la vida en escena. Dissenyat per l’artista valenciana Paula Valero, proposa desplegar un camp d’intervenció i investigació sobre pràctiques escèniques que superen els marges del propi teatre cap a l’esfera pública del barri. Es convida artistes, arquitectes, directors teatrals i teòrics de diferents àmbits a generar una activitat de trobada amb el veïnat del barri i el públic en general.
Les següents accions d’este projecte tindran lloc el mes que ve. El divendres 11 de desembre serà la conferència de Leónidas Martín sobre “Modes artístics d’intervindre el relat dominant”. I el diumenge dia 13, la performance de Paula Valero anomenada Transformismos.
Paula Valero explica així el sentit de Territorios compartibles al Cabanyal-Canyamelar: “La dinàmica de resistència del barri del Cabanyal és un exemple tangible de l’eficàcia de la societat civil quan decidix mobilitzar-se col.lectivament i positivament: les veïnes i veïns han escenificat la lluita de les seues vides, la seua intimitat, intentant salvar les seues vivendes. Volem partir del desig dels habitants per recuperar i integrar el seu espai privat cap a un espai social actiu que els aculla i provocar un territori compartible on plantejar-nos com podem recuperar el nostre món perquè arribe a ser de nou el nostre món”.