«LA MÁQUINA DE TURING», DE CLAUDIO TOLCACHIR: LA INCREÏBLE HISTÒRIA D’UN HEROI ABOCAT A LA TRAGÈDIA

Date : 24 marzo, 2022

El TEM representa la famosa obra de Benoit Solès, adaptada per l’autor argentí, sobre el matemàtic
que va salvar milions de vides durant la guerra i va ser condemnat per la seua homosexualitat

unnamed

El britànic Alan Turing (1912-1954) ha passat a la Història com un dels investigadors més importants del segle XX, pioner en el naixement de la informàtica i inventor de la revolucionària màquina Enigma, que va permetre desxifrar els codis que els nazis utilitzaven per xifrar els seus missatges durant la II Guerra Mundial. Enaltit com un heroi per Churchill i la mateixa Reina d’Anglaterra, Turing també amagava un secret inconfessable en una època en què les lleis angleses consideraven l’homosexualitat com un crim. Va ser detingut i condemnat perquè va refusar defensar-se per una cosa que, segons la seua opinió, no constituïa cap delicte. En lloc de complir condemna a la presó, va triar la castració química, cosa que li va provocar uns efectes devastadors en la seua salut física i mental. Dos anys més tard es va suïcidar mossegant una poma enverinada amb cianur.

No va ser fins al 1983, tres dècades després de la seua mort, quan Andrew Hodges va publicar una completa biografia sobre ell, ‘Alan Turing: The Enigma’. A partir d’este llibre, el dramaturg Hugh Whitemore va escriure una obra de teatre, ‘Breaking the Code’, que es va estrenar el 1986 amb Derek Jacobi al paper protagonista. Finalment, el 2018, l’autor, director i actor teatral francès Benoit Solès adaptava el text de Whitemore en una nova peça escènica titulada ‘La Máquina de Turing’, adaptada al castellà pel prestigiós dramaturg argentí Claudio Tolcachir en un espectacle que els propers 26 i 27 de març (19.30 hores) es podrà veure per primera vegada a València, sobre l’escenari del Teatre El Musical. Esta última data coincidirà, a més, amb la celebració del Dia Internacional del Teatre.

Daniel Grao va ser nominat al premi Max el 2021 per la seua magnífica encarnació d’Alan Turing, que a l’obra viu aïllat del món a sa casa de Manchester fins que un robatori l’obliga a interposar una denúncia a comissaria. Corre l’any 1952 i Turing és un home encantador i brillant que ha decidit amagar la seua condició sexual a causa de les fèrries restriccions morals de l’època. El sergent de policia encarregat del cas (interpretat per Carlos Serrano) entaularà una inesperada amistat amb el cèlebre matemàtic, si bé no podrà evitar que la intervenció dels serveis secrets acabe traient a la llum el gran secret, fet que desembocarà en el seu tràgic final.

@
A %d blogueros les gusta esto: