El TEM encara una temporada de suport al talent local i exhibició dels grans noms del teatre estatal

Date : 13 febrero, 2023

Siga la que siga la modalitat escènica que al públic li puga interessar, aquesta temporada estarà programada en el TEM. Entre febrer i juny, el Teatre El Musical ofereix teatre de text, dansa, música, performance, circ, poesia escènica i art interdisciplinari. El punt neuràlgic de la vida cultural i social del barri del Cabanyal-Canyamelar aposta aquests pròxims mesos tant pel talent local com pels noms majúsculs de l’escena teatral estatal.

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha explicat que el TEM “continua assentant les línies marcades des de l’inici del projecte de Juanma Artigot, atés el talent local i estatal, recolzant la creació i les propostes contemporànies. El nostre teatre està obert a tota la ciutadania, amb una programació cultural per a tots els públics, diversa, amb continguts de qualitat i connectada amb la realitat actual. Continuem reforçant la identitat del Teatre El Musical i la seua connexió amb el barri del Cabanyal-Canyamelar, el contingut social i formatiu a més del cultural, la relació amb els festivals, així com les activitats paral·leles a l’oferta escènica».

El director del TEM, Juanma Artigot, ha destacat per part seua: “Presentem un nou tram de programació en un moment en el qual l’esforç, les estratègies i les línies de continguts marcades van donant els seus fruits, consolidant a poc a poc el projecte en tots els seus objectius: suport a la creació local, l’evolució del TEM fins a convertir-se en un espai de referència quant a l’exhibició estatal, l’obertura a nous llenguatges i disciplines i l’oferta complementària que acompanya la programació: la formació dissenyada tant per a professionals com per al públic general, la mediació i l’acció social. Aquesta última temporada s’ha aconseguit augmentar l’assistència de públic, treballant les audiències i creant una comunitat que cada vegada es va integrant més en l’activitat del Teatre El Musical”.

Podi de dramaturgs espanyols

Acomiadem gener per a donar la benvinguda aquest cap de setmana a Xavier Bobés i Alberto Conejero amb un muntatge sobre memòria històrica, El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca, i el cap de setmana següent, 17, 18 i 19 de febrer, Juan Mayorga i Blanca Portillo porten l’adaptació teatral del discurs d’ingrés en la Reial Acadèmia de l’autor madrileny, Silencio.

tem-nueva-temporada

L’1 d’abril, Julio Manrique converteix el text de Anja Hilling Animal negre tristesa en un bonic, terrible i estrany artefacte tràgic que ens mostra a un xicotet i privilegiat grup d’éssers humans que, amb la imprudència d’uns xiquets que juguen despreocupadament en l’ombra dels arbres, ignorant qualsevol perill, obrin les portes a l’infern.

El cicle de grans noms de la dramatúrgia estatal que visiten el TEM continuarà amb Todas las canciones de amor, de Santiago Loza i Andrés Lima. Els dies 6 i 7 de maig puja a l’escenari el multipremiat Eduard Fernández, reconegut amb tres Goya, entre molts altres guardons, en una història d’oblit, record i amor comptada a través de la visió d’una dona molt especial.

A més, els dies 11 i 12 de març, Lydia Cacho i José Martret acostaran el costat més cru de la violència masclista a Mèxic amb La infamia, adaptació de la prestigiosa autora de la seua obra Memorias de una infamia. La història assenyala amb dit precís i valent als responsables de la brutal violència institucionalitzada cap a les dones al país nord-americà.

Per a acabar, Manual para armar un sueño, de La Zaranda, llançarà els dies 26 i 27 de març una mirada introspectiva al propi teatre en una sort de metanarració sobre la interpretació, l’èxit, la redempció i el pas del temps.

Talent local

La sala valenciana destaca en la seua aposta constant per visibilitzar i donar cabuda al talent local. Aquesta temporada agrupa un total de sis propostes escèniques de la Comunitat, tres de les quals són estrenes. Els dies 25 i 26 de febrer arriba al TEM Florida, del guionista i dramaturg Víctor Sánchez. Una història mordaç i divertida que homenatja la comèdia negra al mateix temps que retrata la societat corrupta i decadent que ens envolta. Silvia Marsó capitaneja un elenc d’èxit per a una història ambientada ací: el lúgubre i fred Benidorm durant els mesos d’hivern.

La lengua incompleta de Guadalupe Sáez i Kika Galcerán és una coproducció del mateix TEM, una història íntima i personal de l’autora a partir de la relació amb la seua mare i la importància de la llengua estremeñu que els unia de xicotetes.

L’escenari valencià també oferirà espectacles per als més xicotets amb Croma, de Pau Pons i L`Horta Teatre, programada en doble sessió el 12 de març. Es tracta d’una obra per a xiquets de dos a huit anys en la qual el color, el dibuix i la fantasia donen peu a pintar, tacar-se i fer volar la imaginació de xiquets i xiquetes.

Els dies 14, 15 i 16 d’abril es pujarà a l’escenari Begoña Tena a defensar el seu monòleg Viva, on la protagonista, una dona immersa en una mudança, recorre etapes de la seua vida, des dels seus orígens en un barri de la perifèria de qualsevol ciutat de províncies en els anys 80, fins a la precarietat del seu present on el major temor és no poder encendre l’estufa.

Toni Agustí i Lara Salvador li prendran el relleu els dies 21 i 23 d’abril amb Versión, on, a través d’un procés d’assajos, una actriu i un actor intenten portar a escena la versió teatral d’una reeixida novel·la l’argument principal de la qual tracta d’un terrible succés.

Ion Iraizoz i Gloria March també formaran tàndem el 28 i 29 d’abril per a indagar a través d’assajos en qui som a través dels relats que ens contem. En la seua proposta, titulada Simulacro, un home i una dona improvisen xicotetes trobades entre desconeguts en els quals tracten d’imitar situacions de la vida quotidiana. La parella crearà un món a la seua mesura amb les seues pròpies ficcions per a tractar d’entendre la condició humana.

Finalment, el director i escriptor valencià Pau Berga oferirà la seua particular crítica només per a adults de l’afecte en la societat actual en Manifest antiromàntic. Un treball que conjumina música, performance i audiovisual a partir d’una experiència real després d’una cita concertada en l’aplicació Tinder i que podrà gaudir-se el 5 de maig.

Cultura de barri

El TEM continua abanderant l’escena cultural del districte i ho fa a través de l’impuls a activitats i trobades on el Cabanyal-Canyamelar cobra especial protagonisme. El 2 d’abril s’ha programat el concert Al compás del Romaní,, de la formació En clave de Clot. Des dels seus inicis, aquesta companyia del barri ha apostat per fusionar l’essència de la música clàssica i del flamenc. Els seus integrants ballen al compàs de buleries o soleares cantades per una veu esquinçadora plena de sentiment. De sobte, entre tota aquesta amalgama, apareix la figura de Mozart i altres compositors clàssics.

En la mateixa línia, torna el cicle Així sonen els Poblats Marítims, Diàlegs al TEM, en aquesta ocasió el 23 de març, amb una trobada música i íntima entre el periodista Rafa Cervera i el comunicador Amadeu Sanchis.

Finalment, els dies 2, 3, 4 i 5 de juny, una nova edició de Ruge Rosario convidarà als veïns a sumar-se a les festes del barri en clau de dansa, música, creativitat, teatre, art i gastronomia.

Poesia i música

La música i la poesia tindran el seu espai en el Teatre El Musical amb dues noves sessions del Cicle de Poesia Viva de València Rimbomba. Isabel Martín, Nelo Curti i Flatus Vocis Du participaran en la primera cita amb la paraula viva el 31 de març, mentre que Celia Bsoul, Obert Poètic i Mónica de Nut oferiran un recital el 19 de maig. Música, lírica i poesia es donen la mà en aquest clàssic del TEM.

Finalment, Visitas sonoras, Diàleg Obert portarà una nova sessió de música experimental, improvisada i dissident el 28 de maig.

Seu per a festivals

El TEM continua acollint algunes de les sessions de festivals més importants de la ciutat. Així, el Festival de Titelles del Cabanyal-Canyamelar torna els dies 24, 25 i 26 de març al Teatre El Musical i al Teatre L’Estrela en la seua VI edició, amb programació per a tots els públics.

El muntatge més recent de Daniel Abreu, Premi Nacional de Dansa 2014, DALET (Da) es representarà en el context del festival Dansa València. El títol correspon al d’una lletra de l’alfabet hebreu que fa referència a la porta. I aqueixa imatge al·ludeix a diferents conceptes que bolca el coreògraf canari a través del seu ball: el concepte d’anar del buit a una forma sense dimensions i el de canviar de lloc, de món…

Per part seua, el Festival 10 Sentits acostarà al TEM el seu vessant més social. Les obres El principio de las ilusiones i Soda es representaran els dies 20 i 21 de maig, respectivament. La trobada, que arriba a la seua XII edició, pretén ser un catalitzador de l’acció social a través de l’art i la innovació.

La temporada acabarà els dies 29 i 30 de juny amb una activitat conjunta amb el Teatre El Musical de la mà de Taller Placer i la seua proposta En lo oscuro está lo infinito: una suggeridora festa nocturna convertida en excursió i aventura per a indagar en el costat secret de l’art, la nit i la simple foscor.

@
A %d blogueros les gusta esto: