Taller d’improvisació lliure amb Ricardo Tejero

FORMATEM RicardoTejero vertical (1)

TALLER D’IMPROVISACIÓ LLIURE

Del 13 al 17 d’octubre

HORARI: De 10 a 14 hores excepte dissabte 17 (a les 11)

PREU: 70 euros

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

 

RICARDO TEJERO

El seu treball abasta una àmplia gamma de registres que van des de la música improvisada, les seues pròpies composicions, jazz, músiques africanes, música per a dansa i teatre o la direcció de grans orquestres d’improvisació.

Va començar a tocar el saxo alt en 1992, al principi explorant l’instrument mentre prenia classes esporàdiques amb Wade Mathews, de qui va descobrir la lliure improvisació. El 1998 incursiona d’una manera activa en la improvisació lliure baix la tutela de Chefa Alonso. Al mateix temps seguia tocant en diferents bandes amb estils tan variats com música de ball, música africana, música popular espanyola o jazz. També a finals dels 90, al costat d’altres companys de viatge, va formar en grup SOPLATHAT, que va jugar un important paper en l’escena de la improvisació madrilenya d’aquells anys.

Es va graduar en Jazz i Música Contemporània pel Leeds College of Music el 2005 obtenint, en 2007, un màster per la Brunel University (Londres) en música contemporània i improvisació amb els professors Richard Barret i Peter Wiegold.

Després de quasi 13 anys residint, i mantenint una important activitat musical al Regne Unit, Ricardo torna el 2014 a Madrid on resideix en l’actualitat mantenint una intensa i regular activitat com intèrpret amb diversos projectes en diferents països que l’han portat a tocar per quasi tota Europa a més d’USA, Brasil, Mèxic, Xile, Argentina o Japó.

Algun d’estos projectes inclou el Dominic Lash Quartet, Bruo Duo, Tejero / Sassi duo, Sputnik Trio, Internacional Quartet, Guillermo Bazzola Quintet, COLE o Triatone. Ha treballat amb músics com Marcio Mattos, Mark Sanders, Alison Blunt, Paloma Carrasco, Guillermo Bazzola, Baldo Martínez, Hannah Marshall, Horst Nonnemacher, Willie Keller, Alex Ward, Yorgos Dimitriades, Dominic Lash, Eddie Prevost, John Edwards o Alexander Hawkins entre altres.

Ricardo manté també una important activitat com a director i intèrpret amb orquestres d’improvisació lliure, entre elles cal destacar el seu treball regular amb BERIO (Berlin Improvisers Orchestra), LIO (London Improvisers Orchestra), Raras Músicas Orchestra, FOCUS, o col·laboracions amb la RIO (Royal Improvisers Orchestra d’Holanda) o la Tokio Improvisers orchestra.

Dins de la seua trajectòria ha publicat, com a líder, co líder o col·laborador més de 20 discos d’improvisació lliure amb segells com LEO Records, Babel, Emanem, Creative Sources, MultiKulti Projects, o Raw Tank, a més d’altres col·laboracions en diversos discos dins altres àmbits musicals com el jazz, el rock, músiques africanes o el pop.

Compagina la seua feina d’intèrpret amb la seua tasca docent com a professor de saxo i clarinet a més d’impartint tallers d’improvisació musical i col·laborant amb altres disciplines com el teatre i la dansa.

Ha publicat més d’una vintena de discos amb diferents projectes en segells especialitzats en la improvisació lliure com EMANEM (Regne Unit), LEO Records (Regne Unit), Babel Records (Regne Unit), Creative Sources (Portugal), MultiKulti Projects (Polònia) , o Raw Tank (Regne Unit), etc.

 

 

IDEA DEL TALLER

La manera en què Ricardo entén l’ensenyament musical, i més concretament la de la improvisació lliure, és sempre dins d’un context d’interacció i mutu aprenentatge, per tant el rol que assumeix com a líder del taller és el de facilitador d’una experiència musical i sonora dins del llenguatge improvisador.

Els seus tallers es desenvolupen al voltant de diverses idees i conceptes centrals:

– Explorar una nova forma d’escolta.

– Re-avaluació de la idea mateixa de gènere i estil en la música.

– La relació amb el propi instrument i el paper que exerceix en la creació sonora.

– Permanent observació dels propis límits musicals, personals i socials dins de l’context sonor.

Diferències individuals dins de l’context creatiu col·lectiu.

  • La relació entre composició i improvisació.

A través d’una sèrie d’exercicis musicals es tractarà d’abordar diferents aspectes de l’experiència de la improvisació en la seua forma més oberta i lliure intentant trobar les preguntes adequades des de les quals esta es puga enriquir i madurar.

 

ESTRUCTURA DEL TALLER

Breu descripció:

Taller pràctic i interactiu sobre improvisació lliure.

Els seus fonaments pràctics, teòrics i recorregut històric.

La música improvisada en les seues formes més obertes està molt present hui en dia en molts àmbits de creació musical. En este taller es tracta d’abordar els elements essencials d’esta disciplina creativa.

A qui va dirigit:

A qualsevol músic, aficionat o professional, de qualsevol nivell instrumental, que estiga interessat en la improvisació lliure.

Forma de taller:

Podrà variar depenent de les necessitats i circumstàncies en que s’imparteix.

Podrà prendre forma de curs trimensual, amb sessions setmanals d’entre 2 i 4 hores. O com curs intensiu de dos o més dies consecutius, amb sessions de 4 a 6 hores diàries.

Objectius:

– L’escolta musical en les seues diferents formes.

– Observació dels propis límits musicals, personals i socials dins del context sonor.

– Re avaluació de la relació amb el propi instrument, la tècnica i el paper que estos elements exerceixen en la creació musical.

– Observar les diferències de rol individual dins de l’context creatiu col·lectiu.

– Re examinar els paràmetres musicals: durada, timbre, altura, dinàmica.

– Re-avaluació de la idea mateixa de gènere i estil en la música.

-La relació entre composició i improvisació.

 

Continguts de l’activitat.

Es convidarà a l’alumne a participar d’una manera activa i crítica d’exercicis que recorreran diferents aspectes de la pràctica improvisatoria:

– El curs avançarà dins de pràctiques d’improvisació des d’una aproximació oberta i lliure, sense excloure cap concepte musical: so, soroll, tonalitat, tempo, estructura etc.

– Desenvolupament històric que la improvisació lliure ha tingut i té dins de l’context musical actual.

– Treball col·lectiu i individual encaminat a explorar diferents formes d’escolta musical.

– Es treballarà individualment i en grup el concepte d’idea musical.

– Desenvolupament de l’potencial d’el paper individual que el músic exerceix en un context de creació musical col·lectiva.

– Exploració de diverses formes d’improvisació musical: sol, ensemble, grans formacions, improvisació conduïda.

– Discussió i debat sobre els continguts mateixos de taller.

@