Taller «Cuerpo y vibración» amb Javier Martín
Es convoca a totes aquelles persones interessades en el món de l’art o a desenvolupar la seua creativitat d’una manera més àmplia (> 16 anys) «Una superfície plana que engendra les tres dimensions, el còncau i el convex; si parlem d’un mitjà metàl·lic, els sons que projecten aquestes superfícies els estudia el ars tintinabula, l’art de tañer campanes. El so és una manera de la vibració – una textura de moviment – que es propaga en un determinat espai físic, l’aire. Es denomina vibració a la «propagació d’ones elàstiques produint deformacions i tensions sobre un mitjà continu (oposició d’equilibri)».
Tal mitjà equilibra compressió amb tensió i cedeix a les forces que se li apliquen sense trencar-se; responent, per exemple, a la gravetat de maneres interessants -laberíntiques- en produir ajustos que ajuden a acomodar la situació, com a símptomes i sistemes eferents que reorganitzen la tensegritat del cos. La vibració de fons en la textura d’un cos és nexe de canvi clau envers un altre paradigma relacional, altres qualitats que amb els seus graus de llibertat específics sostenen un altre locus de control o sistema connectiu;. Incorporant, al seu través, informació oportuna o nous afectes. Des del llenguatge i la seua sensibilitat es té un cos, i en relació a la capacitat de gaudi en tal estructura -el cos pot conceptualitzar-se com una arquitectura inesperada-, siga companya en la seua durada fins al canvi de terç «
MECAMÍSTICA, JM
Javier Martín (Coreògraf). Desenvolupa el seu projecte de recerca -de tall epistemològic- entorn de les arts del
moviment que troba les seues fugides en la creació de discurs i diferents aplicacions del mateix, com són: l’escrita,
Conferències -performatives, l’activació i desenvolupament de grups de recerca, l’acompanyament d’itineraris formatius en diferents universitats o processos d’obra acompanyats de grups de treball temporals, laboratoris i seminaris. I, com a motor i causa de tot, la creació d’espectacles. L’il·luminador Octavio Más i la mediadora Sabela Mendoza aporten la seua sensibilitat i saber fer al projecte.
En els seus orígens va ser artista resident en el Teatre Galà de Compostela durant el seu primer any de treball (2005) mentre estudiava Química en la Facultat de la USC especialitzant-se en l’itinerari de Mecànica Quàntica. Des de llavors, ha estrenat més de 30 peces, com a ‘Método Negro’, ‘La Exforma’, ‘Control’, ‘Symptoma’ en col·laboració amb el genial pianista rus Oleg Karavaichuk, ‘Oximórica’ … a Espanya, França, Rússia, Portugal, Mèxic i Ucraïna. Recentment ha sigut artista resident en L’animal a l’esquena, Girona; EIRA, Lisboa; Kannon Danse House, Sant Petersburg; Centre de Dansa Canal, Madrid o MUN, Museu Universitat de Navarra i el Teatre Colón a la Corunya.
Ha presentat els seus últims projectes en UNAM, Museu del Chopo, Mèxic; Teatre Alexandrinsky, Sant Petersburg; GogolFest, Kíev; CCCB, Barcelona; Theatro Circ, Braga; Pompidou, Màlaga; Reina Sofia, Madrid; Universitat Sorbonne Nouvelle, París, entre altres teatres i centres d’art. Ha col·laborat amb artistes de diferents disciplines, com el músic Oleg Karavaichuk en el projecte symptoma, o el fotògraf i cineasta Tono Mejuto en la peça de cinema dansa Q viasma. En 2017 el MUN va publicar Javier Martín. Quadern de creació, primer catàleg monogràfic sobre el seu treball artístic. En 2018 vaig estrenar mètode negre, el seu projecte més recent, una peça escènica entre la performance, la instal·lació, la dansa, l’acció i els processos de recerca.
Del 25 al 30 de setembre de 10h a 14h en el Teatre El Musical.
Per a inscriure’s emplenar el full d’inscripció que podeu descarregar al final del text, emplenar-la i enviar-la a info@teatreelmusical.es