Sociedad Doctor Alonso estrena un espectacle participatiu sobre el pas del temps amb majors de 65 anys
Un grup de huit persones anònimes, acompanyades per la música al piano delicada, silenciosa i fràgil d’Agustí Fernández, es pujaran a l’escenari del TEM els dies 3 i 4 de desembre per a reflexionar de manera col·lectiva sobre el temps. L’espectacle, titulat Sobre la bellesa, és una iniciativa de la companyia Sociedad Doctor Alonso, que ha desenvolupat la peça a partir d’un taller d’un mes en el teatre on han participat majors de 65 anys.
“Aquesta peça posa el temps en escena, però no el pas, la nostàlgia o el drama del pas del temps, sinó el temps mateix com a matèria. Més que coreogràfic, podríem definir Sobre la bellesa com un treball escultòric que deixa entreveure l’absència de moviment com una altra manera de construir espai i temps a cada moment”, avancen des de la companyia, dirigida pel director de teatre i dramaturg Tomas Aragay i la ballarina i coreògrafa Sofia Asencio.
L’elenc ocuparà l’escenari amb els seus cossos, gestos i mirades velles i plenes de la bellesa que atorga el pas dels anys. Bressolats per la música, els participants executaran diversos moviments, desplaçaments i gestos en un fresc abstracte i internament silenciós. L’audiència assistirà a un treball de simplificació resultant d’una investigació minuciosa i austera per a crear universos poètics que recuperen el lloc per a la imaginació que la velocitat i el caos de la nostra societat hiperconnectada dificulten.
“El principi actiu d’aquesta proposta és que els cossos dels majors estan bastant invisibilitzats en la cultura, ja que els col·loquem fora de focus, els apartem. L’hem titulada Sobre la bellesa així perquè precisament pensem el contrari, que els cossos que tenen marcada la vida són els que guarden la memòria, expliquen qui som i què ens ha passat durant un segle”, ha raonat Aragay.
Majors per dues raons
Sobre la bellesa parla de la necessitat de continuar vivint i fent, gaudint i esprement cada moment de l’existència. L’obra és per tant un espectacle sobre la força de la vida i sobre la necessitat de gaudir dels anys al màxim.
D’altra banda, amb aquest projecte, Sociedad Doctor Alonso crea un discurs coreogràfic a partir de cossos i energies de la tercera edat. La seua creació compta, per tant, amb les dificultats motrius i energètiques pròpies d’aquest sector de la població per a construir, a partir d’elles, un llenguatge que fuja del virtuosisme i de l’espectacularitat per a endinsar-se en la delicadesa, la subtilesa i el suggeriment com a armes amb les quals fer volar a l’espectador i l’espectadora. Com es podrà comprovar, la bellesa del ball no sols està en l’agilitat, així que la peça contraposa l’energia amb la lentitud i la profunditat.
“L’edat comporta limitacions físiques, i d’aquestes limitacions segurament podem aprendre molt sobre l’economia que cal posar en marxa per a continuar vivint. Moure’s, pensar i fer el necessari, renunciar, quedar-se amb els imprescindible, dir només el necessari. Potser la saviesa de la gent gran té alguna cosa a veure amb el fet de saber o intuir què és indispensable i què és superflu, i potser amb l’edat un s’acosta a saber-ho millor”, conjectura la companyia.
Fi de festa intergeneracional
El dia de la inauguració, al final de l’espectacle, el Teatre El Musical acollirà una Celebration Jam dels col·lectius Club Mutante i Parets. La idea és propiciar una trobada intergeneracional a partir de les 20.30 on la festa es funda en una amalgama d’estils i disciplines. Joves i majors coincidiran en el vestíbul del TEM per a participar i assistir a una proposta de dansa urbana experimental acompanyada d’un taller de metagrafiti a través d’ulleres de realitat virtual. L’accés serà gratuït.