‘Se hace camino al andar’ al Cabanyal-Canyamelar

Date : 24 noviembre, 2015

 

El diumenge 22 de novembre de 2015 els carrers del barri es van omplir de gent que caminava deixant al seu pas un rastre de cintes blanques i també pensaments, versos i recordatoris del procés judicial que durant anys es va viure al Cabanyal-Canyamelar de València. Grups de persones de totes les edats van fer realitat l’acció artística d’Esther Ferrer Se hace camino al andar, que ha dibuixat un mapa poètic dels camins del barri que van a parar a la mar. Esta performance ha servit d’homenatge al moviment social que va aconseguir preservar el dibuix dels seus carrers i s’ha organitzat amb la col.laboració de la Plataforma Salvem El Cabanyal, que ha triat els cinc recorreguts simbòlics des del carrer més antic del barri fins al passeig marítim. Des de l’Escorxador del carrer Sant Pere fins a la platja, han sigut camins reivindicatius i col.lectius, en la primera acció artística al carrer produïda pel Teatre El Musical en esta nova etapa de gestió pública directa.

Dos dies abans d’esta acció als carrers, el divendres 20 de novembre, Esther Ferrer va mantindre un col.loqui obert al teatre El Musical i va explicar que “es pot arribar fins la mar sense que calga fer cap autopista” i eixe és un dels sentits de esta acció popular, que ha retut homenatge al barri i la seua gent. I que sempre transmet el missatge que són les persones les que fan el seu camí amb les passes que donen a la vida. Ací es pot escoltar la gravació de la xarrada de l’artista al TEM:

Esta acció artística és la primera de tot el programa que ha preparat i dirigit Paula Valero per a esta temporada al teatre El Musical i que s’agrupen amb el nom de Territorios compartibles / la vida en escena. Les pròximes cites d’esta proposta seran la conferència de Leónidas Martín el 11 de diciembre i la performance de Paula Valero Transformismos. Un programa artística que eix del recinte del teatre i trau l’art als carrers.

I això és el que ha aconseguit Se hace camino al andar, que al llarg dels camins recorreguts ha deixat missatges sobre el Cabanyal, pensaments triats pels veïns i veïnes, i ha recordat les fites principals de tot el procés judicial que va concloure amb la protecció del traçat urbà del barri i en contra de l’ampliació de l’avinguda Blasco Ibáñez. Els grups de voluntaris s’han repartit els trajectes per tal de recórrer el barri i confluir tots a la platja.

se-hace-camino-al-andar-teatre-el-musical-11

En arribar davant del mar, s’ha fet una fila multitudinària amb les cintes per recórrer els últims metres fins a la platja. I també ho ha fet Esther Ferrer, que durant tota la performance ha preferit cedir el protagonisme a la gent del barri. Esta acció sempre acaba igual: amb la lectura conjunta dels versos d’Antonio Machado: “Caminante no hay camino, se hace camino al andar…” Paraules emocionades davant la mar de València que banya el Cabanyal-Canyamelar.

@
A %d blogueros les gusta esto: