El cicle de poesia viva de València, Rimbomba, propícia en el TEM una vetlada musical de veus femenines
El cicle de poesia viva de València, Rimbomba, acosta aquest pròxim 19 de maig al TEM una nova conjunció de propostes on la paraula es fa veu. En aquesta ocasió, el tret comú en la vetlada és el gènere dels seus artistes, dones íntegrament. Els seus organitzadors reuniran la rapera Celia Bsoul, la poeta Begonya Pozi i la cantant d’òpera Mónica de Nut en una vetlada eclèctica, que aspira, com en anteriors sessions, a trencar amb les idees preconcebudes sobre la lírica i demostrar un panorama tan divers com estimulant.
La rapera madrilenya Celia Bsoul és l’encarregada d’obrir la sessió amb una proposta escènica que pren com a eix vertebrador el seu primer llibre, Ciudad de los otros. Recentment, un director teatral va apreciar que en la seua manera de recitar existeix una espècie de dolor antic. Escriure sobre el dolor, no l’ha convertida en una persona trista, però sí li ha permés deixar de ser-ho. Celia és, així mateix, poeta i comunicadora. Després de la publicació del seu primer àlbum, Estacciones, en 2017, ha treballat amb productors com NKNWN, 2 Pas0s o Eskarnia, i actuat en esdeveniments com a AZADA Festival (Navarra), les festes de Lavapiés, La Noche en Blanco de Badajoz, VegFest (Elx), la Surada Poética (Cantbria), Ruby Sessions (Dublín) o el Festival Kerouac de Vigo.
La poesia musicada continuarà sobre l’escenari del Teatre El Musical de la veu de la valenciana Begonya Pozo, que al costat de Carles Garcia ha format recentment el grup Obert Poètic, un projecte personal on fusionen música i poesia. Amb l’espectacle D’una set antiga han portat les seues creacions a diversos espais, com els festivals FEM (2021), Vociferio (2022) i Estiuvers (2022), el Concurs Activa Música – La Nau Centre Cultural (2022) i el Centro Hernandiano (2022).
L’escriptora compagina el seu treball de recerca i docència com a professora titular de Filologia Italiana a la Universitat de València amb la difusió cultural, la traducció i la poesia. Ha publicat els llibres Excavant la llum / Excavando la luz (2019); Sense treva (2016); Novunque – vertebre romane (2015); A contracor (2012) i Poemes a la intempèrie (2011, Premi Senyoriu d’Ausiàs March 2010). Pozo és membre de la Compagnia delle Poete, una formació teatral de poetes italoparlants que realitza els seus espectacles en diversos idiomes. La valenciana no entén la vida sense totes les formes de poesia. Per això les relacions humanes que s’han generat en aquest nucli han passat a tindre un espai privilegiat dins del seu cotidianeitat, juntament amb l’amor, “que mou el sol i les estreles”.
Premiada per Ryuichi Sakamoto
Tancarà la vetlada la cantant d’òpera, jazz, música contemporània i d’arrel gallega Mónica de Nut. L’artista és, a més, actriu de teatre i cinema amb experiència en dansa contemporània, pedagoga musical i llicenciada per l’Escuela Superior de Canto de Madrid. Compagina la docència amb la composició musical, la interpretació actoral i projectes musicals com a cantant i teclista.
Compta amb tres discos autoeditats: Mónica de nut trio, Dos fios invisibles chegan as cores (millor disc de músiques del món en els Premis Martín Códax en 2014) i Raíces Aéreas. Com a actriu destaca per la seua participació en la producció del CDG A Ópera dos tres reás, en l’obra Barbazul, dirigida per Marta Pazos, on donava vida a Judit, i en Mujer Muerta Caminando, de Carlos Álvarez Osorio.
En 2014 va ser premiada pel Festival Internacional d’Art de Sapporo (Japó) per la seua interpretació de l’obra del compositor Karolis Biveinis Voicing (III part), per la qual va rebre un Silver Award de la mà de Ryuichi Sakamoto. En 2015 va ser finalista del María Casares de Teatre a la millor música escènica per l’obra Kassa, de la companyia Elefante Elegante, i en 2016, va guanyar en aquesta categoria per la música de l’obra Manawee de la companyia Matrioshka, amb la qual acaba d’estrenar la banda sonora de la peça Comando Comadres.