RIMBOMBA TORNA A EXPLORAR AL TEM LES POSSIBILITATS INFINITES DE LA POESIA VIVA
El cicle arriba de nou a l’espai municipal amb una estrena absoluta
de David Vid i la presència de Quesia Bernabé i Víctor López
El març del 2021, el Teatre El Musical i l’artista i performer Jesús Ge van posar en marxa el projecte Rimbomba, un cicle amb què explorar periòdicament les múltiples tendències de poesia escènica que existeixen actualment. Després d’aquella primera edició, Rimbomba ha regressat periòdicament amb noves entregues i la presència de primeres espases del vers local, nacional i internacional com Dani Orviz, Pía Sommer, Josep Pedrals, Dyso, Bibiana Collado o Héctor Arnau.
El proper divendres 27 de maig, a partir de les 20 hores, Rimbomba tornarà a reformular la poesia escènica amb una nova vetllada al TEM, esta vegada molt més eclèctica i amb tres enfocaments totalment allunyats entre si. D’una banda, l’escriptor, editor, rapsode i versador d’albaes David Vid presentarà un espectacle que viatja fins al cor de la memòria més recent. “Fins allò que hem fet malament, però també fins al que ens dóna coratge i esperança. Des de l’ànima del que hem perdut fins a l’estima que hem aconseguit”, explica Vid, responsable de l’editorial que acull l’única col·lecció de poesia oral de tota Espanya, i amb una presència a Rimbomba que suposa una estrena absoluta dins del cicle. Un treball que, a més, ha estat elaborat en una estructura mètrica especialment complexa: les dècimes.
Amb formació en Filologia, guitarra clàssica i percussió, Quesia Bernabé ha participat en diferents festivals i ha cantat a la poesia fins al punt de musicar alguns versos de García Lorca i publicar el llibre-disco Cifra y aroma el 2015. A la cita del dia 27, Bernabé portarà la veu d’Isabel Escudero, figura indiscutible de la poesia del segle XX. En les seues pròpies paraules, “és el poema el que m’escull en fer una cançó, revelant-me la seua vertadera ànima. Crec que la poesia, com el teatre, no es conforma a viure en el silenci del paper, sinó que necessita veu viva per cobrar tot el seu sentit. Moltes vegades, cantar és per mi una manera de llegir”.
Autor de diversos poemaris i treballs poètics-sonors, Víctor López defineix la seua tasca com “l’exploració i la investigació del llenguatge poètic com a expressió dels continguts profunds de l’ésser humà”. Conegut per fusionar la paraula parlada amb tradicions orals i musicals ancestrals -com els cants mongols i tibetans, els mantres o la música sufí- López es mou sempre en paisatges sonors propers al minimalisme i l’ambient.