El TEM acull la presentació de Última Lluna de Mercucio Montesc, una revisió distòpica de Romeu i Julieta que pretén “acostar els clàssics als joves”

Date : 19 mayo, 2022
2022-05-12 RdP de Ultima Lluna de Mercucio Montes

2022-05-12 RdP de Ultima Lluna de Mercucio Montesc | © MAO

 

 

La nova producció de la companyia de teatre Perros Daneses, en coproducció amb el TEM, Centre Teatral Escalante i Yapadú Produccions, s’ha presentat este migdia i s’estrenarà el divendres 20 de maig a la sala del Cabanyal-Canyamelar.

Última lluna de Mercucio Montesc és una dramatúrgia a partir del Romeu i Julieta de William Shakespeare, plasmada textualment per Laura Sanchis Vidal i Javier Sahuquillo. La posada en escena ha comptat amb la direcció de Borja López Collado i un elenc de joves actors i actrius com ara Raúl Ferrando, Aurora Garcia Agud, Kike Gasu, Paula Lopez Collado, Raúl Lledó i Marc Servera.

El Teatre El Musical ha acollit este migdia la presentació de Última Lluna de Mercucio Montesc, una ambiciosa coproducció pública-privada entre dues institucions de gran prestigi com són el propi espai municipal i el Centre Teatral Escalante, d’una banda, i les companyies valencianes Perros Daneses i Yapadú Produccions, d’altra. D’esta unió sorgeix una proposta teatral que té com a objectiu oferir als joves actors i actrius l’oportunitat d’enfrontar-se als grans textos des d’una mirada contemporània.

L’acte ha comptat amb la presència de diversos membres de la producció, com ara el director Borja López Collado, el coautor i productor executiu Javier Sahuquillo, o els intèrprets Paula López Collado i Raúl Ferrando. Amb ells han estat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, i el coordinador artístic del teatre, Juanma Artigot.

El muntatge, que viurà la seua estrena absoluta al TEM el proper 20 de maig, planteja una distòpia a partir de la clàssica història de Shakespeare sobre famílies enfrontades -els Montesc i els Capulet- com si tinguera lloc en un món apocalíptic entre dues castes que representen la innocència i la corrupció de la puresa. Ens endinsa en una història d’amor i de mort narrada no pels protagonistes, Romeu i Julieta, sinó pels dos millors amics del primer: Benvoli i Mercucio. La idea del projecte ens submergeix en la idiosincràsia dels nostres adolescents, possiblement un dels col·lectius més afectats per la pandèmia en veure com es trencava el seu estil de vida lliure i anàrquic, obligats a no tocar-se, no besar-se, no viure… Si ho fan transgredeixen la norma, la llei, sent en este precís instant quan es converteixen en personatges tràgics.

En paraules de Maite Ibáñez, «des de la regidoria d´Acció Cultural seguim recolzant el desenvolupament de llenguatges artístics, i en este cas concret el nostre objectiu és connectar un autor com Shakespeare amb els espectadors més joves». Per la seua banda, Juanma Artigot ha assenyalat que el TEM «tenia moltes ganes d’abordar un projecte així, sorgit a partir d’un text clàssic», i ha recordat que «el suport a la creació jove segueix sent una de les metes fonamentals del nostre espai”. Sobre això, Borja López Collado ha afirmat que una de les grans obligacions dels creadors i els artistes és “acostar tot el possible els autors clàssics als joves”.

Última lluna de Mercucio Montesc combina el llenguatge textual amb altres disciplines escèniques com el treball corporal i la dansa (a càrrec de Júlia Cambra), l’espai audiovisual (desenvolupat per Pablo Català Escalera), la música en directe (a càrrec de Marc Servera, Aurora García Agud i Kike Gasu), i fins i tot la performance, ja que, en paraules del director López Collado, “atorguen un ventall de possibilitats dinàmic per fugir del previsible i de l’estancament”.

Javier Sahuquillo ha destacat durant la seua intervenció que “el temps és fonamental per a una creació escènica, i per això la residència tècnica del TEM ha estat tan important a l’hora de traure el projecte endavant”. També ha definit l’obra com “una reflexió sobre allò que som i allò en què ens podem convertir”, i ha comentat que “buscàvem un perfil d’actor i actriu multidisciplinar i actiu, un equip paritari amb un elenc jove i una col·laboració interinstitucional ”.

El procés de creació del projecte ha comptat amb trobades a Instituts de Secundària de la província de València entre l’alumnat i part de l’equip, amb l’objectiu de nodrir-se mútuament del debat i la reflexió sobre temes que preocupen els adolescents, i, així, acostar el teatre a un públic particularment abandonat per les arts escèniques espanyoles.

La coproducció ha estat guardonada, a més, pels premis a la innovació escènica Arts in Progress atorgats per la Universitat de València i l’Ajuntament de València. Les funcions al TEM tindran lloc el divendres 20 i el dissabte 21 a les 20 hores, i el diumenge 21 a les 19 hores.

@
A %d blogueros les gusta esto: