RIMBOMBA – CICLE DE POESIA VIVA DE VALÈNCIA
- Categories Poesia, Poesia escènica
DATA: 23 de abril, 20h
LLOC: SALA
PREU: 12€
Recuperar l’espai públic per a la paraula aquesta, conquistar els teatres per a retornar-li al poble el llenguatge que exhorta, celebra, perfora o fereix, sentir la poesia viva en la cerimònia teatral.
RIMBOMBA, Cicle de Poesia Viva de València porta a la ciutat les veus més representatives de la poesia escènica actual. Un cicle que té com a objectiu obrir un espai dins de la programació teatral a esta modalitat poètica. La paraula dita, l’experimentació amb cants o fonemes, la hibridació amb músiques o l’acompanyament audiovisual són les diferents modalitats que podrem gaudir en aquest cicle que pretén mostrar al públic valencià les possibilitats escèniques que té la paraula poètica.
Un cicle organitzat per l’Ajuntament de València i Teatre el Musical, en col·laboració amb El sitio de las palabras i que compta amb la coordinació de Jesús Ge, poeta escènic i expert en aquest camp.
____
II EDICIÓ / 23 d’abril a les 20h
Amb la participació de:
MIRIAM REYES va estudiar Lletres en la Universitat Central de Veneçuela i es va llicenciar en Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona. Ha publicat els llibres de poesia: Espill negre (Barcelona, DVD, 2001), Bella dorment (finalista del XIX Premi de poesia Hiperión, Madrid, Hiperión, 2004), Desallotjaments (Madrid, Hiperión, 2008) Jo, interior, cos. Antologia poètica (l’Argentina, 2013), Feix el que et dic (Madrid, Bartleby, 2015), Premsat en fred (Malasangre, 2016) i Sardiña (Santiago de Compostel·la, Chan dóna pólvora, 2018).
També pots trobar els seus poemes en antologies nacionals i internacionals, la més antiga és Feroces. Radicals, marginals i heterodoxos en l’última poesia espanyola (Barcelona, DVD, 1998) i la més recent, Tingues Contemporary Spanish Women Poets (London, Shersman Books, 2020). En els 22 anys que les separen hi ha unes altres, per exemple, 25 poetes espanyols joves (Madrid, Hiperión, 2003), Dones en la seua tinta; poetes espanyoles en el Segle XXI (Mèxic, Ed. Atemporia & UNAM, 2010), Campos Magnéticos. Vint poetes espanyols per al S.XXI (Mèxic D.F.-Monterrey, 2011), El poder del cos (Madrid, Castalia, 2009), Fugitius. Antologia de la poesia espanyola contemporània (FCE, 2016), Ombres Vaig donar-verses (Got trencat, 2017) o Centres de gravetat. Poesia espanyola en el segle XXI (Pre-textos, 2018).
A més de poeta, és editora i traductora. Entre els seus treballs està l’edició i traducció de l’antologia bilingüe de poesia contemporània en gallec Punt d’ebullició (FCE, 2015), l’edició i traducció del guant de plàstic rosa de la catalana Dolors Miquel (Mareny, 2018) o l’edició i traducció de Vaga General del gallec Daniel Salgado (Mareny, 2018).
Des de l’any 2000 combina el treball de la paraula amb el de la imatge, portant la poesia a altres formats com el vídeo, i a altres escenaris, com els festivals d’arts escèniques o de noves tecnologies.
JOSEP PEDRALS es dedica a la poesia des de diversos fronts: escriu llibres d’investigació en el gènere (assajos novelados sobre poètica i vida), recita poesia de manera professional (ha actuat per Europa, Amèrica i Àsia), explica la poesia en cursos i conferències (en Universitats, Instituts, Escoles i altres centres), difon i divulga la poesia en diversos mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió), ha muntat celebracions poètiques de tota mena i periodicitat (va conduir durant 13 anys l’històric cicle poètic del bar Horiginal de Barcelona i actualment dirigeix el festival Barcelona Poesia) i versifica per a músics, teatreros i tot tipus de professionals.
Les seues principals aportacions en format lliure són “Escola italiana” (2003), “El furgatori” (2006), “El romanço d’Anna Tirant” (2012, premi Lletra d’Or al millor llibre de l’any), “Exploradors, al poema!” (2014) i «Els límits del Quim Porta» (2018; premi Homo Fabra a la millor aportació a la llengua catalana; premi Llegir en Cas d’Incendi al millor poemari de l’any; premie Ciutat de Barcelona de Literatura). Prompte apareixerà «El joc del penjat» (2021).
En el camp teatral, calen destacar les obres “Wamba va!” (Mercat dels Flors, 2005), “En comptes de la lletera” (Temporada Alta, 2011), “El furgatori” (La Seca, 2012), “Safari Pitarra” (TNC, 2014), “Fang i setge” (Teatre Victòria, 2016) i la traducció del clàssic “Esperant Godot” de Samuel Beckett (Sala Beckett, 2019).
Les seues peces més destacables en el camp de la música es troben en els discos “El motí” (música de Pep Vila, 2007), “En/doll” (música de Guillamino, 2007), i, amb Els Nens Eutròfics, “Esquitxos ultralleugers” (2009) i “En helicòpter” (2013).
Va guanyar el Premi Time Out al millor Artista de l’any 2014 a Barcelona i el Premi Lletra 2019 al millor projecte de Literatura Digital com a membre de l’equip de «Deep Blue Rhapsody».
PIA SOMMER treballa en assumptes relacionats al so i el visible, és poeta, artista interdisciplinar i participant activa de la Internacional Ruidísta. Ha publicat les plaquettes de poesia Frecuentemente Isla (2015), Aéreos (2017) i Terrenales (2018). És part de l’antologia de contes Uno más ocho de Reservoir Books- Penguin Random House. A Màlaga va ser publicat el seu poema extens El Frente de los Geranios (Cuadernos Imperdonables, 2018 / Francisco Cumpián maestro impresor). Korowai (2019), és un poema en diversos idiomes que ha sigut presentat en el Festival Poesia i + el mateix any de la seua creació. En 2020 va veure la llum el seu primer treball discogràfic F.I.A.T. (Discos PM) on es mesclen tints de poesia i música en directe. Va treballar com a editora d’Art i Cultura del Diari El Ciutadà (www.elciudadano.com) entre els anys 2005 – 2018. Els seus poemes gràfics han sigut publicats en la Revista Die Horen a Alemanya i l’Antologia Bi-lingue PO-EX a Xile. Ha sigut convidada a nombroses exposicions, personals i col·lectives, festivals, xarrades, lectures, publicacions, galeries i museus nacionals i internacionals en països de Llatinoamèrica i Europa, entre els quals es troben El Museu Picasso, la Fundació Joan Miró, el CCCB a Barcelona i el MNBA a Xile. Els últims festivals de poesia on s’ha presentat són Barcelona Poesia, Poesia i +, Vociferio Festival de Poesia de València, La Muga Caula, Expandible Poesia Transdisciplinar de Mèxic, Biennal de Poesia Experimental d’Euskadi i Festival PM Xile, entre altres. És part de la retrospectiva 10 anys Art Sonor a Xile. Actualment escriu i investiga des del seu lloc de residència, Mataró. Espera traure a la llum enguany, el seu projecte musical al costat del bateria Iván Molina.