EL TEM ASPIRA A SER EL «PUNT DE TROBADA» DE LES ARTS ESCÈNIQUES AMB LA SEUA NOVA PROGRAMACIÓ

Date : 4 febrero, 2021
EL TEM ASPIRA A SER EL «PUNT DE TROBADA» DE LES ARTS ESCÈNIQUES AMB LA SEUA NOVA PROGRAMACIÓ

Una trentena de propostes multidisciplinars configuren la temporada de l’espai municipal fins al juny

El Teatre El Musical ha presentat este matí a l’Ajuntament la programació de la seua nova temporada, que s’estendrà fins al mes de juny i serà la primera desenvolupada íntegrament per Juanma Artigot com a nou coordinador artístic de l’espai ubicat al Cabanyal-Canyamelar. Teatre de text, noves dramatúrgies, dansa, música en directe, performance, festivals, residències artístiques, poesia escènica, experimentació sonora i trobades de professionals de l’escena valenciana constituiran les bases d’una proposta que reuneix algunes de les claus del projecte dissenyat per Artigot, com la consolidació d’una personalitat pròpia, la proximitat amb artistes i espectadors o la vocació de servei públic.

“Prioritzem la necessitat que el TEM siga un espai que funcione com a punt de trobada, d’investigació i d’exhibició de les arts escèniques”, ha destacat el màxim responsable del teatre durant la seua intervenció. “Hem desenvolupat una programació diversa, configurada atenent a les circumstàncies i necessitats actuals, que centrarà l’atenció en la contemporaneïtat, la creació i l’exhibició del talent local i nacional, l’acompanyament de les creadores i creadors valencians i el compromís tant amb els festivals com amb les iniciatives socials i formatives orientades a la integració, la inclusió i la igualtat”.

Per la seua banda, la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha qualificat la programación de la nova temporada com “potent”, destacant que “el TEM mantindrà la porta oberta a tota la ciutat per oferir el millor servei públic, amb una programació cultural diversa, contemporània, crítica, conectada amb la realitat actual i amb continguts de qualitat”.

De Lorca a l’horta valenciana i de Josh Rouse a les fake news de Putin

Després de l’il·lustre pròleg que va suposar la representació del Ricardo III de Miguel del Arco el passat 15 de gener, la nova temporada del TEM començarà a caminar el segon cap de setmana de febrer amb l’espectacle de Otradanza Rito (dies 12 i 13) i la presentació del disc Muerto de amor (dia 14), amb el qual la cantant Elma Sambeat rendeix tribut a l’obra de García Lorca. La dansa contemporània tornarà el dia 19 amb La desnudez, de Daniel Abreu, i dos dies després la companyia L’Horta Teatre presentarà Horta, un muntatge per a tota la família que posa en valor les tradicions valencianes i converteix l’escenari en un immens hort. Finalment, el 28 de febrer arribarà Ingovernables, teatre polític sobre el dret a l’habitatge i la destrucció del territori a càrrec de la formació Atirohecho.

El mes de març arrancarà amb la posada en escena de Hamila (dies 5, 6 i 7), una obra de La República del Lápiz sorgida del pla de residències Graners de Creació, que un any més servirà per impulsar diferents projectes multidisciplinaris de creació local. Una setmana més tard, el cantautor nord-americà Josh Rouse repassarà en directe els temes del seu aclamat disc Subtítulo (dia 12), just abans que la dramaturga castellonenca Begoña Tena presente Lo callado (dies 13 i 14), un impecable text sobre tres dones els secrets de les quals es revelen durant una nit d’eclipsi. Els dies 27 i 28, el teatre serà de nou el protagonista amb l’últim muntatge de Bramant Teatre, 1 Km2sis peces breus integrades per dotze personatges amb unes històries que resultaran molt properes als espectadors.

També al març (dia 21, Dia Internacional de la Poesia) donarà començament Rimbomba – poesia viva de València, un cicle poètic que portarà periòdicament al TEM a diferents intèrprets locals i nacionals que desenvolupen la seua poesía escènica des de la paraula dita o cantada, i amb una segona sessió que tindrà lloc el 23 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional del Llibre. Poc abans, El Patio Teatro representarà en Conservando memoria (18 d’abril) un emotiu homenatge als éssers volguts absents a través del teatre d’objectes, i tot un referent del flamenc com Israel Galván brindarà la seua particular interpretació d’El amor brujo (16 d’abril), com a part del festival Dansa València. No serà este l’únic certamen artístic que passarà estos mesos per l’espai del Cabanyal-Canyamelar, on tampoc faltaran Cabanyal Íntim (6 de maig), 10 Sentidos (14 i 15 de maig) o la cita dedicada a l’experimentació sonora ESCUCHA! València (30 de maig). Esdeveniments que reforcen, una vegada més, el compromís d’El Musical amb els festivals de la ciutat.

Maig serà el mes per excel·lència de teatre de text al TEM. Per començar, els dies 1 i 2, la companyia La Zaranda estrenarà a la nostra ciutat el seu últim treball, La batalla de los ausentes, una al·legoria molt personal de l’actualitat a través d’un grup de vells companys de tropa que somien amb una última gesta. El 21 i el 22, The Mountain portarà fins a la sala una dissertació de les fake news signada pel col·lectiu Agrupación Sr. Serrano, en què conviuen les expedicions a l’Everest, La Guerra dels Mons d’Orson Welles i la figura enigmàtica de Vladimir Putin. I el 28 i 29, el prestigiós dramaturg Pablo Remón retratarà a la societat espanyola de províncies a Doña Rosita, anotada, de nou amb l’obra de García Lorca com a rerefons. No seran les úniques propostes d’un maig especialment intens, la programació del qual completaran el flamenc amb baix elèctric i percussió de Rosario La Tremendita (dia 7) i la ciència-ficció infantil d’El cuento de Persépolis (Dia 23), a càrrec de La Coja Dansa.

Finalment, el colofó a la temporada arribarà al juny de la mà d’una novetat i dues propostes vinculades tradicionalment a l’oferta d’El Musical. Estes seran, respectivament, l’enfrontament creatiu-pugilístic del Torneig de Dramatúrgia (dies 8, 10, 15, 17 i 19), l’imprescindible Festival de Titelles del Cabanyal (dies 11, 12 i 13) i la trobada d’arts escèniques valencianes esFERa (dia 18).

VALENCIA 2020-10-06 La regidora d'Acci— Cultural, Maite Ib‡–ez, i Juanma Artigot presenta en roda de premsa la programaci— del Teatre El Musical febrer - juny 2021.

 

@
A %d blogueros les gusta esto: