Laboratori PerformanceArt amb Elvira Santamaría

LABORATORI PERFORMANCE ART
Del 15 al 20 de desembre de 2020
AFORAMENT MÀXIM: 10 persones + professorat
HORARI: Dimarts a divendres de 10 a 14 hores excepte dissabte (a les 11), Diumenge 20 mostra gratuïta en el hall del teatre, màxim 20-25 persones. Entrada gratuïta.
Laboratori PerformanceArt és un espai d’experimentació amb la pròpia presència humana dels participants i els seus recursos performatius. La meua tasca és exercir com a facilitadora de mitjans d’expressió i estratègies de l’art-acció per a aproximar-nos al tema del dolor, el dol i la capacitat de l’èsser humà de reprendre el seu desenvolupament d’una forma creativa, activa i, si és possible, gojosa, després d’una experiència traumàtica. La realitat de cada participant és matèria de creació en procés dirigida cap a eixe objectiu. Este laboratori és per a compartir experiències, deixar-se afectar pel treball i l’esforç, reflexionar i fer complicitat en la configuració d’una realitat col·lectiva diferent.
ELVIRA SANTAMARÍA
Elvira Santamaría va nàixer en 1967 en la Ciutat de Mèxic. Va estudiar en l’Antiga Esmeralda i va realitzar estudis de Mestria en Arts Visuals en la Universitat d’Ulster, Irlanda del Nord en 2009. En 1992 va participar en el Museu Universitari del Chopo amb la peça Una noche sin dormir. Ací coneix l’artista Richard Martel i al poeta francés Serge Pay, importants influències en la seua carrera, com un poc més tard ho seran també Esther Ferrer, Felipe Ehrenberg i Monica Mayer.
En 1994 va obtindre el Primer Premi de performance de X-Teresa amb la peça Donación para una fuerzaígnea, i eixe mateix any és invitada a la Trobada internacional de Performance de Quebec. Des d’aleshores, Santamaría ha presentat el seu treball en festivals, centres d’art, galeries, museus i espais públics de Mèxic, Europa, Amèrica del Nord, Àsia i Amèrica Llatina. De 1997 a 2000, va viure i va treballar a Dresden, Alemanya, participant en diversos esdeveniments en altres ciutats europees. Des del 2000 és membre del grup de performance Black Market International. Al seu retorn a Mèxic va organitzar la Trobada de Performance México-Japón en les ciutats de Mèxic i Mèrida. Ha organitzat i curat diversos esdeveniments com l’anual Trobada Internacional de Performance de Yucatán 2002-2006; Accions en Ruta, Intervencions en la Ciutat de Mèxic 2001 i 2003, este últim junt amb Víctor Muñoz; Inter SER0, Trobada Internacional d’Art Acció 2009, en el Museu d’Art Carrillo Gil.
En 2007 va realitzar la sèrie «Acciones Urbanas» a Bogotà, experiència decisiva en la seua forma de concebre l’acció artística en espais públics. De 2010 a la data, és membre del comité de Bbeyond, organització promotora de performance a Irlanda del Nord. En 2013 va ser nominada al premi ARTRAKER, Awarding creativity in art and conflicte a Londres i, posteriorment, va ser invitada a ser membre mentor de la mateixa organització i jurat d’Artrakers 2014. Va ser membre del Sistema Nacional de Creadors d’Art, FONCA 2013. El seu treball s’ha publicat en diversos llibres, catàlegs i revistes, dels quals destaquen: Revista Inter, Art Actuel 2011; Revista Efímera Acción!MAD, Madrid 2011; Libro Art & Agenda, Political, Art and Activism, Ed. Gestalten, Berlín 2012,Double Exposures de Manuel Vason, Londres 2014. Performance en México, Dulce María de Alvarado, Editorial 17 i Acción y Performance en los Muchos Méxicos de Josefina Alcázar 2016, Ed. Siglo XXI.
Santamaría ha impartit tallers i conferències en centres culturals i universitats de Mèxic i l’estranger, com el taller de performance en School of the Fine Arts Museum a Boston 2007 (taller), Laboratoris Existencials de l’art Acció en el Museu Universitari d’Art Contemporani de Mèxic (MUAC) 2013 i el taller Formes i Processos Creatius de l’Art Acció, Escola d’Art Xul Solar, Junín, Argentina, en 2016. Actualment el seu treball se centra en les accions en espais públics, instal·lació-performance, art del procés i performance de cambra.