«LAS QUE LIMPIAN», LA DURA LLUITA D’UNES SUPERHEROÏNES INVISIBLES

Date : 28 marzo, 2022

A Panadaría torna al TEM amb una nova i àcida mirada a la desigualtat de gènere

unnamed

A Panadaría és una efervescent companyia gallega formada el 2013 per tres dones de creativitat imparable: Areta Bolado, Noelia Castro i Ailén Kendelman. Des del primer moment, van voler deixar clara una línia de treball on allò artesanal (d’ací el nom, el seu particular homenatge a un ofici de tradició i constància com és fer pa) es vincula directament al cos i la veu de les actrius, a la teatralitat lúdica, la música vocal i una òptica feminista i irreverent. Així van sorgir espectacles tan reconeguts com ‘PAN! PAN!, Panamericana o Elisa y Marcela’, una versió festiva i audaç sobre la història real del primer matrimoni lèsbic del que es té constància a Espanya, premiada amb quatre premis María Casares el 2019.

‘Elisa y Marcela’ va ser precisament el primer muntatge d’A Panadaría que es representava al Teatre El Musical, a l’octubre del 2020. Quinze mesos després tornen a la sala del Cabanyal-Canyamelar amb ‘Las que limpian’, un nou treball escènic coproduït al costat del Centre Dramàtic Nacional que van representar per primera vegada el passat mes de febrer a Tui (Pontevedra), i que els propers 2 i 3 d’abril (19.30 hores) arribarà al TEM —en la seua estrena absoluta en castellà— per donar a veu eixes dones invisibles que carreguen a l’esquena amb un sistema turístic precaritzador, i que són capaços de netejar les habitacions dels hotels en temps rècord mentre són víctimes de l’avarícia dels propietaris de les grans cadenes, que els neguen els drets laborals i socials que realment es mereixen.

‘Las que limpian’ pren com a objecte simbòlic eixos cartells desgastats que solen penjar de les manetes de les habitacions, on es demana al personal de neteja que arregle la cambra. Al retorn, els clients es troben amb els llits fets, les tovalloles netes i el bany impol·lut. “Hi ha persones que mai no han netejat un vàter i altres que netegen cinc-cents al mes”, assenyalen amb rotunditat les fundadores de la companyia, que de nou assumeixen la triple funció d’escriure, dirigir i interpretar l’obra. “Ací ens vam formular diverses preguntes. És possible revaloritzar este treball i deslligar-lo del gènere? Hi ha un turisme sostenible? Qui neteja la casa de la netejadora? Este espectacle no parla només de treballadores de la neteja, sinó de dones en general i del sòl mullat sobre el que caminem cada dia”.

@
A %d blogueros les gusta esto: