«LA BATALLA DE LOS AUSENTES» I EL DOLÇ SABOR DE LA DERROTA
La Zaranda porta al Teatre El Musical el seu últim espectacle, una al·legoria de l’actualitat a través de tres antics combatents que imaginen una vida diferent
Enfront de la pandèmia, teatre de prestigi. Després de rebre en els últims mesos a creadors i companyies tan importants del panorama local i nacional com A Panadaría, La Calòrica, Bambalina, Àlex Rigola, Miguel del Arco o Bramant Teatre, el TEM redobla la seua aposta amb la presència d’una de les formacions imprescindibles de les últimes dècades: La Zaranda. Des de la seua fundació a Jerez de la Frontera en 1978, els seus integrants han desenvolupat un discurs escènic peculiar i molt reconeixible, lliure i independent, amb uns espectacles sense bons ni roïns ni tampoc judicis de valor, on el públic és qui extrau les seues pròpies conclusions a partir d’eixa representació de la realitat que acaba de presenciar.
El passat mes de març, La Zaranda (rebatejada com Teatro Inestable de ninguna parte després de traslladar el seu centre d’operacions a Madrid) estrenava a Avilés el seu dissetè muntatge, La batalla de los ausentes, que la sala del Cabanyal-Canyamelar acollirà la propera semana, concretament els dies 1 i 2 de maig (19 hores). Es tracta d’una sàtira del poder on la fe és l’últim acte de resistència, representada en les figures de tres vells soldats que tornen a l’escenari d’una llunyana derrota. Encarnats pels tres actors clàssics de la formació andalusa (Francisco Sánchez, Gaspar Campuzano i Enrique Bustos), els antics companys reviuen la contesa i es pregunten com haurien sigut les seues vides en cas d’haver eixit victoriosos, mentre reflexionen sobre la batalla més decisiva que els queda per lliurar: la mort.
“La seua és la lluita desesperada per la pròpia vida, un combat sense treva per la conquesta d’un destí”, explica l’autor del text i dramaturg habitual de La Zaranda, Eusebio Calonge. “Ells són l’exèrcit en desbandada d’esta àrdua i llarga batalla, el seu llenguatge reconegut és la seua desarborada bandera en un món en guerra contra el sentit poètic de l’existència: la metàfora d’un combat, la bellesa de la derrota i el triomf dels que malgrat ella mai perden l’horitzó”. Al mateix temps, Calonge es refereix a les connexions que l’obra té amb l’època d’incertesa actual: “En un moment en què el pessimisme, la tristesa o la desesperança ens han derrotat, ressusciten una espasa de llum contra estos genets foscos, en un cant a la dignitat humana contra tots els que oculten a l’alba el seu horitzó”.
OBRA: LA BATALLA DE LOS AUSENTES
CATEGORIA: teatre
DATA: 1 i 2 de Maig, 19h
LLOC: SALA