La Zaranda poetitza el cant de cigne d'un actor retirat en el TEM - Teatre El Musical

La Zaranda poetitza el cant de cigne d’un actor retirat en el TEM

Date : 22 mayo, 2023

A partir d’un rigorós procés de creació en comunitat, de l’ús simbòlic dels objectes, l’expressivitat visual i la plasmació de personatges vius, La Zaranda s’ha convertit en un referent de l’escena. Els pròxims 26 i 27 de maig, la veterana companyia andalusa estrena en el TEM Manual para armar un sueño, “una decidida oda a l’esperança, que vol llançar llum en les tenebres d’un món hostil a tot el que fuita al seu comerç”, en paraules de la pròpia formació.

Després de 45 anys d’existència, “amb poc a celebrar i molt a agrair-li a la vida”, els autodenominats Teatro Inestable de Andalucía la Baja, han consolidat un gran prestigi internacional i un llenguatge propi, que sempre intenta convidar a la reflexió i “segueix a la recerca d’una llum, d’un sentit, d’un desbrossament en el camí”.

Paco de La Zaranda dirigeix a Gaspar Campuzano, Enrique Bustos i Francisco Sánchez en un espectacle escrit per Eusebio Calonge sobre un actor retirat. En la seua nova obra, un artista que ha anat envellint camerino a camerino es mira en l’espill i rememora els personatges oblidats. El protagonista maquilla la seua íntima derrota, les seues gastades il·lusions, aqueix desengany que aombra els seus dies. Tantes coses han mort en ell que la vida no serà prou llarga per a oblidar-les. Però hui escolta aqueixes veus i és com si l’ànima se li retornara al cos.

“En aquest present estèril en què l’home no sembla estar a l’altura dels seus somnis, amb les seues últimes forces, eixirà a irradiar esperança a l’escenari”, avança la companyia.

La-Zaranda-Manual-para-armar-un-sueño

Aliat amb els seus personatges, l’actor creuarà laberints on els buròcrates emmagatzemen el seu tedi, sortejarà els forats que cobreixen les catifes roges de la fama, il·luminarà les fosques galeries on la vulgaritat empantana tot, volarà sobre els esmolats precipicis de la mediocritat. De nou desafiant a la mort i a l’oblit, el protagonista buscarà l’alegria del retrobament amb l’art del teatre.

“Precisament, les obres de La Zaranda fan retrobar-se amb el teatre en estat pur, amb el ritual de la celebració en el qual la vida imita a l’art. Una nova oportunitat per a gaudir d’una companyia històrica i imprescindible, de la seua poètica i del seu humor, que ens farà reflexionar sobre el teatre, la fama, el triomf i el fracàs”, ha apreciat el director del TEM, Juanma Artigot.

Presentació d’un llibre en el qual convergeixen vida, teatre i món

El 27 de maig, en coincidència amb la seua visita al Teatre El Musical, Eusebio Calonge presentarà en la Llibreria Ramón Llull el seu llibre anas repeticiones del olvido. Obra dramática reunida (19922022) en conversa amb el coeditor de la revista Détour, Juan Jiménez García. En la publicació, editada per Pepitas de Calabaza, convergeix una idea del teatre amb una idea del món i de la vida.

El dramaturg de La Zaranda ha fet confluir 30 anys d’escriptura, “de transitar entre la llum i la foscor, la paraula i el silenci, en un mateix misteri”. L’edició materialitza i fixa els fruits d’aquestes anys de marxa enfront de la fugacitat del teatre representat. Significativament, l’autor crida al seu pròleg Preparar la ausencia. Però en totes les obres de La Zaranda sempre va haver-hi una mica de comiat.

@
A %d blogueros les gusta esto:
slot deposit qris