FormaTEM 2018/19

El Teatre El Musical ofereix una programació expandida de formació en arts escèniques amb propostes per a totes les edats. Un any més es manté i consolida la relació del TEM amb la plataforma Diàleg Obert que tindrà com a resultat durant la temporada 2018-19 sis workshops d’una setmana de durada cadascun amb prestigiosos professionals del món de l’art en acció. El primer d’ells “Cos i vibració” ho impartirà Javier Martín del 25 al 30 de setembre. Després d’ell, arribaran Denys Blaker, Ute Wasserman, Nuria Andorrà, Sandra Johnston i Mónica Valenciano.
Enguany el FormaTEM amplia la formació de circ infantil davant la demanda de places. D’aquesta forma per a aquesta temporada s’han format dos grups. El primer per a xiquetes i xiquets de 4 a 6 anys i el segon de 7 a 10 anys. El curs començarà a l’octubre i finalitzarà al juny. Les classes del primer grup se celebraran els dimarts de 17.45h a 19.15h i les del segon els dimecres en el mateix horari. També es mantenen les classes de capoeira els dijous per a xiquets i adults majors de 8 anys.
Durant el mes de maig s’ha organitzat de nou el taller de dansa dirigit a dones amb ganes d’experimentar. A més, el teatre tornarà a estar present amb un taller col·laboratiu en el qual es pretén involucrar a persones interessades, sense necessitat d’experiència en l’actuació, en la construcció d’una obra de teatre que s’estrenarà en el Festival Cabanyal Ìntim.
Finalment, durant esta temporada es manté i s’enforteix la relació amb el Teatre La Estrella. La col·laboració que té com a fruit la segona edició del Taller de professionalització de Marionetes, pioner a Espanya, que s’impartirà en les instal·lacions dels dos teatres.
Diàleg Obert
Tallers
Des del barri. Taller de creació teatral.
Taller de formació escènica i creació col·laborativa per a participants no professionals del teatre, que té com a finalitat la creació d’una peça escènica que es mostrarà en el marc del Festival Cabanyal Intim al maig de 2019. La temàtica triada pel festival Cabanyal Íntim ens servirà d’eix vertebrador de la creació i entorn d’ell es desenvoluparan els diferents seminaris i tallers.
OBJECTIUS
• Dotar als participants d’eines i coneixements bàsics per a la creació.
• Recolzar la creativitat com a eina de reflexió i creixement social.
• Fomentar el vincle i les relacions comunitàries.
PARTICIPANTS
Dirigit a veïnes i veïns de la ciutat amb o sense experiència artística que vulguen viure una experiència teatral comunitària i col·laborativa. Màxim 20 persones.
DATES
D’octubre a maig 2018-2019
Inici el 6 d’octubre
Finalització amb la mostra el 10 i 11 de Maig del 2019 dins del festival Cabanyal íntim.
HORARI
Dissabtes d’11 a 14h
DIRECCIÓ I COORDINACIÓ DE L’EXPERIÈNCIA – Isabel Caballero i Anna Albaladejo.
TALLERS FORMATIUS O SEMINARIS – Sandra Gómez, Maribel Baiona, Maria José Peris , Anna Albaladejo i Isabel Caballero.
Punxa ací per descarregar el formulari d’inscripció
Aquest taller de formació artística impartit per l’escola de circ Món Baraka permet realitzar experiències innovadores en el desenvolupament i la integració social i educativa de joves, xiquets i xiquetes. S’utilitza el Circ per a treballar l’expressió en la seua més ampli sentit. Aquesta àrea d’educació artística i escènica, per la seua característica multidisciplinària, contribueix al desenvolupament i millora de diferents competències bàsiques molt importants per a una adequada integració social i educativa dels menors.
GRUP DE 4 A 6 ANYS
HORARI – Dimarts de 17:45 h a 19.15 h del 2 d’octubre al 25 de juny. (Sala polivalent 1)
PREU- 15 euros / mes
GRUP DE 7 A 10 ANYS
HORARI – Dimarts de 17:45 h a 19.15 h del 2 d’octubre al 25 de juny. (Sala polivalent 2)
PREU- 15 euros / mes
Amb el taller de capoeira es pretén aconseguir augmentar la capacitat cardiorrespiratòria i la condició física dels alumnes, desenvolupar la coordinació motora i l’equilibri, desenvolupar l’agilitat, flexibilitat i destresa. Però a més per ser practicada al costat del so d’instruments com el atabaque, pandereta i berimbau, la capoeira ajuda a desenvolupar l’expressió corporal i de la representació teatral i a desenvolupar habilitats musicals (ritme, cant, instruments utilitzats en la capoeira).
HORARI – Dijous de 18 h a 19.30 h del 4 d´octubre al 27 de juny.
DIRIGIT A xiquets i adults a partir de 8 anys.
PREU – 15 euros / mes
El plantejament d’aquest taller és crear les condicions per a fabricar una corporalitat comuna, un lloc de trobada que afavorisca les dinàmiques de relació, reinventant una nova manera d’estar juntes.
La idea és crear un “nosaltres” no des d’alguna cosa comú dau, sinó plantejar-nos-ho com un objectiu, des de la pràctica diària de l’estar juntes.
Nancy proposava substituir el terme comunitat per “estar junts”. En l’estar junts s’accentua el comú.
A partir de la memòria col·lectiva trobarem relacions, llaços que ens uneixen. Des d’aquest lloc i respectant i potenciant les diferents corporalitats, experimentarem la força i l’apoderament de l’estar juntes, revisant el cos i els seus gestos com una possibilitat política.
Objectius
– Experimentar la potencialitat i l’apoderament que dóna el sentir-se part d’un “nosaltres” respectant les diferents corporalitats, senzillament entrenant en l’estar juntes.
– Revisar el cos i els seus gestos com una possibilitat política.
-Tenir la capacitat de generar moviment i estructures coreogràfiques sobre la base del document fotogràfic.
– Teixir una xarxa de connexions entre les diferents corporalitats de les participants.
– Generar espais on relacionar-nos des d’altres llocs, construint situacions que transformen l’espai i a nosaltres mateixes.
Metodologia
– Entrenament corporal per a sentir-nos en connexió. Cossos involucrats i afectats, posant en valor la importància de el “estar juntes”, de compartir un temps i un espai, simplement estant, vivint, experimentant amb el cos.
L’entrenament corporal s’organitza en dues parts. Una primera part on es treballarà la consciència corporal així com ampliar les capacitats expressives del moviment. En aquesta part es proposen una sèrie d’exercicis a partir de conceptes com el pes, el tacte i el contacte, les articulacions, l’energia, el maneig i experimentació de diferents temporalitats, els nivells i les trajectòries espacials, etc.
En la segona part de cada sessió la música i la seua pulsació seran el punt de partida i l’estímul per al moviment. Mitjançant la improvisació com a mètode de treball es posaran en pràctica les premisses, materials, eines i experiències viscudes en la primera part. Ací es dirigirà el focus d’atenció cap a l’ús, maneig i gestió de l’energia i cap a la consciència temporal, espacial i d’altres cossos.
Una trobada al voltant de la música, els cossos i l’energia que aquests puguen desplegar.
– Mapes de relació. A partir de pautes i eines d’improvisació teixirem una xarxa de connexions entre les diferents corporalitats. La intenció és crear una xarxa, un teixit que una a totes les presents, creant així un “nosaltres”.
– Arxiu (atlas mnemosine) proposem un espai físic de treball com a lloc on revisar els documents del passat a través d’un cos viu que cerca dialogar amb el cos representat en la imatge a través del gest. Utilitzarem música, imatges, fotografies…que potencien estes connexions, creant un atles de vivències.
– Cartografies subjectives. Treballarem també en l’exterior de l’estudi, proposant una sèrie de passejos/derives pel barri. A partir d’eines donades (rutines, accions, derives estàtiques, situacions creades en l’estudi i recreades en l’exterior…), generarem un espai on relacionar-nos des d’altres llocs, construint situacions que transformaran l’espai i a nosaltres mateixes.
HORARI – Dimecres, dijous i divendres del 15 al 31 de maig de 10 h a 12.30 h.
DIRIGIT A dones amb ganes d’experimentar.
PREU – 30 euros
En col·laboració amb el Teatro La Estrella naix aquest curs que proposa una formació completa i regular en el maneig, construcció, posada en escena i interpretació dramàtica amb titelles i marionetes. Una formació que permeta als nostres alumnes i alumnes obtenir una base tècnica i interpretativa que els facilite a partir d’aqueix moment enfrontar-se professionalment a la utilització de la marioneta com a eina de treball.
Per açò proposem un curs regular de 75 hores lectives repartides en 4 mesos amb professionals de reconegut prestigi, dividida en dos mòduls que considerem imprescindibles per al desenvolupament professional d’un marionetista:
– Mòdul 1: Construcció de titelles i marionetes.
– Mòdul 2: Manipulació de titelles, interpretació i dramatúrgia.
L’objectiu final del curs és oferir una formació contínua anual que permeta a l’alumne/a asseure les bases plàstiques i interpretatives necessàries per a construir les seues pròpies idees i convertir-les en realitat, afavorint la professionalització de l’alumnat.
És important recalcar que una formació d’aquest tipus, seria única en l’àmbit nacional i pionera a nivell europeu, on existeixen molt poques possibilitats de trobar escoles professionals de marionetes.
Dirigit a:
Persones majors d’edat que:
– Cerquen dedicar-se professionalment al teatre de titelles i marionetes, tenint especial interès per alumnes/as que ja estiguen relacionats amb el sector d’alguna forma i tinguen formació prèvia en algun dels mòduls, és a dir, persones que vengen del món del teatre, de les marionetes o de les arts plàstiques.
– Professors i professores que vegen en la marioneta un vehicle de comunicació amb la infància i vulguen aprendre a construir les seues pròpies titelles i construir històries amb ells per a utilitzar-ho com a docent.
– Per a professionals que necessiten aquest llenguatge com a eina per a teràpies de grup.