Festival de Titelles: marionetes, taller i cercaviles per a tots - Teatre El Musical

El Festival de Titelles del Cabanyal-Canyamelar ha preparat un cap de setmana de teatre familiar, cercaviles, tallers i clàssics literaris

Date : 23 marzo, 2023

El Festival de Titelles del Cabanyal-Canyamelar arriba a la seua sisena edició com un esdeveniment únic, que promou el teatre per a la infància, activa i dinamitza el barri i desperta l’interés per les arts escèniques entre les famílies.

Enguany, el certamen, fruit de la col·laboració entre el TEM i el Teatre La Estrella, se celebra coincidint amb l’arrancada de la primavera, els dies 24, 25 i 26 de març. Els seus organitzadors han previst un programa de peces d’algunes de les millors companyies de la Comunitat Valenciana i de formacions de referència del panorama estatal i internacional, així com una selecció d’activitats paral·leles que inclouran cercaviles i tallers familiars.

La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha ressaltat que el festival “aposta per la qualitat i varietat d’espectacles de companyies espanyoles i internacionals consolidades, amb muntatges de gran creativitat i imaginació, per la qual cosa qualsevol d’ells captivarà al públic. La programació inclou tant contes clàssics com uns altres més actuals, compaginant la tradició popular amb els nous llenguatges teatrals”.

El conjunt conforma un cap de setmana d’elevat nivell tant artístic com pedagògic, on es despleguen les diferents tècniques del teatre de titelles. Entre altres guant, vareta, ombres, fil, màscara i animació d’objectes. Hi ha adaptacions de clàssics literaris i aventures de pirates, però també obres que conviden a la reflexió sobre el maltractament animal i l’assumpció de la mort.

“Ens trobem davant una nova edició, la sisena, del Festival de Titelles, que suposa la consolidació d’aquest certamen fruit de l’estreta col·laboració del TEM amb el Teatre La Estrella, i al qual enguany se suma Escalante Centre Teatral per a oferir una programació familiar diversa en els dos espais, complementada amb altres activitats paral·leles. Des del TEM reivindiquem aquesta disciplina artística tant a través del festival com del programa anual de formació per a professionals, eina per a desenvolupar la creativitat, estimular la imaginació, ampliar coneixements i millorar la capacitat d’atenció des de la infància”, ha valorat el director del teatre del Cabanyal-Canyamelar, Juanma Artigot.

Una actriu per a nou personatges

La cita cultural arranca aquest pròxim divendres, 24 de març, en el *Teatre El Musical, amb una aproximació a l’univers de Lorca a càrrec de la Companyia El Melic i la Pelussa. Bernarda és la seua versió del clàssic La casa de Bernarda Alba. El repte al qual els valencians es van enfrontar va ser contar aquesta història coral, protagonitzada per nou dones dins d’una casa blanca, amb una sola actriu.

titelles-bernarda

El resultat és una posada en escena que transmet les imatges poètiques que desperta la lectura d’aquest clàssic: la sensació de tancament, el pes de la calor, les dones vestides de rigorós dol, l’amargor contínua… Per a aconseguir tals efectes han emprat llums i ombres.

El Teatre La Estrella pren el relleu el dissabte, 25 de març, amb dos espectacles, Antón Retaco, una adaptació del llibre homònim de María Luisa Gefaell (Premi Nacional de Literatura 1952) per part de la veterana formació aragonesa Titiriteros de Binèfar, i Las Mil y una noches, dels portuguesos Caricata Teatro, els qui relaten els contes mes famosos del clàssic, com Aladino y la lámpara maravillosa i Ali Babá i els quaranta lladres, i també uns altres menys coneguts.

Quasi a la nit, el TEM acull El Tesoro de Barracuda, de la companyia de Écija A la sombrita. En aquesta proposta, un capità i els seus pirates viatgen pel Carib, travessen tempestes, s’enfronten a truans, ballen en festes i dormen sota les estreles en illes remotes. El tresor que anhelen resulta ser un llibre, i ací comença la vertadera aventura. Els bucaners més fers del Carib són analfabets, així que hauran d’aprendre a llegir.

tesoro-barracuda-titelles

Cercaviles i construcció de marionetes

El matí del diumenge, 26 de març, hi ha dues activitats gratuïtes. El taller familiar Construeix la teua pròpia marioneta, de Caricata Teatro, previst en el TEM, i el cercaviles Kujira del Centre de Titelles de Lleida, en col·laboració amb Escalante Centre d’Arts Escèniques, que eixirà del Teatre La Estrella fins a arribar al Teatre El Musical.

A la vesprada, els uruguaians Coriolis Teatro de Objetos s’instal·laran en el Teatre La Estrella per a representar Trapos, una obra sense text que aborda l’amistat i la fragilitat humana a través de la poesia visual, la música i l’humor.

La clausura serà responsabilitat de la  Compañía Baychimo Teatro de Zamora, que en La leyenda de Sally Jones ens conten la història d’una goril·la nascuda una nit sense Lluna ni estreles i condemnada a viure una existència de grans treballs i desventures.

JL Leal

El seu complicat sinó arranca quan uns caçadors furtius belgues la capturen i la venen a un comerciant d’ivori turc, que li la vol regalar a la seua capritxosa promesa. Comença així una vida d’aventures, intrigues, soledat, violència, lluita, noblesa i amistat eterna, recorrent el món en vaixells de càrrega, camions, carromatos i caravanes circenses, i envoltada de la més alta i baixa estofa de la societat. Per la vida de Sally passen mariners, mags, falses comtesses, caps de policia i comerciants.

“El teatre de marionetes, com a activitat lúdica i educativa que integra moltes formes de creativitat artística, promou entre els xiquets i xiquetes l’adquisició d’habilitats i coneixements, a més d’enriquir l’expressió lingüística i emocional”, ha conclòs Maite Ibáñez.

 

 

@
A %d blogueros les gusta esto:
situs slot gacor