“És important que els temes que preocupen a la societat envaïsquen els espais d’oci i col•laboren a promoure un debat social” - Teatre El Musical

“És important que els temes que preocupen a la societat envaïsquen els espais d’oci i col·laboren a promoure un debat social”

Date : 14 febrero, 2017

El cap de setmana, 18 i 19 de febrer, es representa en el Teatre El Musical Iberian Gangsters, el primer musical inspirat en la corrupció valenciana. El protagonista és un madur polític que en la seua joventut va militar en el partit Comunista i que en el final de la seua trajectòria política ostenta càrrecs de rellevància dins del partit conservador i en el moment de l’acció és a punt de ser condemnat per un cas de corrupció. Una vida que recorda la del polític valencià Rafael Blasco, actualment a la presó per l’anomenada “Operació Cooperació”. Parlem amb el seu autor Julio Salvatierra de Meridional Producciones.

Com se’t va ocórrer fer una obra sobre un polític corrupte?

Ens agrada fer teatre que parle de coses que ens preocupen, individualment i com a societat, i la corrupció és un d’ells. En aquests moments en què aquest país pot derivar cap a una política «a la italiana» (si és que no ho ha fet ja), és l’opinió pública la que ha de pressionar perquè derive cap a un model més «a la sueca».

Per què inspirada en Rafael Blasco?

D’aquest cas he tret alguns detalls interessants i molt recognoscibles, encara que no siga una obra biogràfica ni hi haja cap afany concret cap a la seua figura. Aquests detalls són el canvi d’ideologia a meitat de la seua carrera política (per una qüestió també moral o de corrupció), i la col·laboració amb la seua dona, formant una parella que em semblava molt teatral, molt rica dramàticament.

Per què un musical?

Volia explicar una història «real», quasi «naturalista», un procés humà: com la filla d’un personatge descobreix la realitat quan estava convençut de l’honradesa de tota la seua família, sent ella una idealista, la qual cosa no deixa de ser una metàfora d’aquesta societat, que s’està despertant veient que entre els seus «pares» polítics hi ha molt poca vergonya. Açò em portava a uns diàlegs més realistes. No obstant açò no volia renunciar a un costat més festiu i satíric (i també emocional), que la música pot aportar, introduint ruptures que ens permeten anar a un univers més irreal, festiu i satíric.

Julio Salvatierra

Què malaltia pateix una societat que produeix tants polítics corruptes?

Jo crec que té molt a veure amb el funcionament de part del empresariat, acostumat durant molts anys a una relació amiguista amb el poder, alguna cosa que s’entén natural en totes les capes de la societat. I la contaminació d’aquesta classe política, que no considera que haja de guanyar menys que les grans figures de l’empresa. Ambició econòmica. També crec que té a veure amb un canvi general de valors a nivell social. Les «causes idealistes polítiques» de la dictadura i la transició han desaparegut, i es rendeix culte a l’èxit fàcil, al treball «que rendisca molts diners», no al ben fet, ni a l’investigador, ni a altres ideals que ja no són importants per a una gran part d’aquesta societat.

Què va a poder veure la gent que acudisca al TEM a gaudir de Iberian Gangsters?

Una història humana i apassionada, que els toca molt d’a prop, juntament amb molts moments per a riure i pensar.

Veniu de representar el musical a Màlaga què tal l’acolliment del públic allí?

Estupenda. La majoria de la platea en peus aplaudint al final. És un tema que per desgràcia no deixa indiferent a ningú, i a més hem tingut molt cuidat a dosar drama i comèdia, perquè la vida mateixa és així.

En veure l’obra la gent es marxarà resignada o esperançada que la corrupció puga desaparèixer algun dia?

Nosaltres posem el millor de nosaltres en la funció, però és el públic el que la completa, segons les seues idiosincràsies. No és una obra partidista, és una obra que parla de les persones en aquest país (per açò vam escollir un personatge que transita per les dues grans opcions ideològiques de la nostra política). Alguns es marxaran esperançats, altres indignats, uns altres, a saber. Però crec que l’important és que «els nostres» temes, els temes que preocupen a la societat, envaïsquen els espais de pensament i d’oci, i col·laboren a promoure un debat social que cal tenir, i que ens ha de portar a legislar mesures que independitzen i blinden l’exercici polític respecte de l’empresarial i del «món dels diners». O almenys intentar-ho.

Creus que la corrupció desapareixerà algun dia?

Si no ho creguera no escriuria aquestes coses. Crec que sí, encara que tampoc crec que ho vegem nosaltres, ni els nostres fills. És una qüestió social (que la societat tutele a la política, no al contrari), d’educació i de legislació clara i concreta, però portarà generacions canviar certs hàbits mentals. No obstant açò cal mantenir la vela encesa, com deia l’altre.

Iberian Gangsters es representarà en dues úniques funcions el dissabte 18 de febrer a les 20.30h i el diumenge 19 de febrer a les 19h en el Teatre El Musical. Entrades a la venda ací: http://www.teatreelmusical.es/entrades/

@
A %d blogueros les gusta esto:
slot gacor 2023