Encontre amb Àlex Rigola
El director teatral Àlex Rigola ha mantingut un encontre al Musical amb mitjans de comunicació i professionals de l’escena valenciana, amb motiu de l’estrena a València de Marits i mullers. Rigola és l’autor i director d’esta adaptació teatral de la pel·lícula de Woody Allen i ha compartit al nostre teatre la seua experiència creativa en el procés d’enfrontar-se a esta obra, que ha iniciat gira precisament al Cabanyal-Canyamelar després d’un gran èxit a la cartellera de Barcelona, on ha reunit 25.000 espectadors durant quatre mesos d’exhibició.
Amb un gran sentit de l’humor, el prestigiós director d’escena recorda com va descobrir al cine Marits i mullers i, a pesar de agradar-li la pel·lícula, va pensar que no tenia ganes de que li explicaren aquella història. “És una dissecció obscena del món de la parella”, en paraules d’Àlex Rigola: “obscena en el sentit literari, que conta el que passa fora de l’escena”. La temàtica de Marits i mullers, la convivència en parella i el desgast que provoca la convivència, no és molt habitual a la creació artística, on normalment es parla de l’amor o el desamor però no d’eixes misèries quotidianes que tot el món ha conegut convivint amb la persona (al principi) estimada. I aconseguix el somriure del públic a pesar que moltes de les situacions que viuen els protagonistes d’esta comèdia no són ben bé còmiques. Eixe és el gran mèrit del text de Woody Allen, a qui Rigola considera “un filòsof” capaç d’explicar pensaments complexos i profunds d’una manera senzilla i divertida. Tot un mèrit, perquè “la capacitat de riure és un senyal d’intel·ligència humana”.
La versió teatral del guió de Woody Allen ha apostat per acostar-se físicament i psicològicament al espectador. Àlex Rigola detalla per què ha buscat esta fòrmula en què el públic és convertix en psicoanalista dels protagonistes i per què tria com únic mobiliari de l’escenografia el sofà, “el lloc on passen i es parlen les coses importants”, el centre de la vida de parella.
Ací teniu l’àudio de l’intervenció del director per poder escoltar les seues paraules. Vos ho recomanem molt. És una lliçó teatral i un interessant anàlisi sobre la parella a partir de la visió de Woody Allen. La conclusió que extrau Àlex Rigola de Marits i mullers és que potser li demanem massa a la vida, amb unes expectatives que ens impedixen disfrutar del que tenim en cada moment. Acabem amb este pensament. Però serà millor que escolteu com ho explica personalment el seu autor.