Els teatres públics de València presenten la temporada que els consolida como a centres culturals de proximitat

Date : 7 septiembre, 2018

Els teatres públics de l’Ajuntament de València, el Teatre El Musical i La Mutant, han presentat aquest matí les seues noves temporades en les quals, després de complir-se tres anys des que el consistori assumira la gestió del TEM, es consoliden com a centres culturals de proximitat. La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, María Oliver i la coordinadora artística de tots dos espais, Olga Álvarez, van ser les encarregades de desvetlar els espectacles que s’han programat fins al mes de febrer.

La inauguració de la nova programació del TEM tindrà lloc la vesprada del 20 d’octubre. Per a este dia s’ha preparat una festa pels carrers i la plaça del Rosari amb l’espectacle de teatre de carrer “Big Dancers” de la companyia El Carromato. A més, es projectarà la pel·lícula “Cabanyal Any Zero” de la documentalista Frédérique Pressmann que ha treballat en aquest film més de tres anys per a retratar de forma crítica la realitat del barri des del canvi de govern municipal en 2015.

Quant a teatre, El Musical estrenarà “La piedra de la locura” de la Hongaresa de Teatre que compta amb un elenc de llarga trajectòria professional com Verónica Andrés, Carles Sanjaime, Lola López i Álvaro Báguena dirigits per Paco Zarzoso. Al novembre, el TEM presentarà, per a un aforament reduït, “Como hace 3.000 años” en el qual Héctor Alterio porta a escena, al costat de la guitarra de José Luis Merlín, un espectacle original i íntim fruit de la seua admiració pel poeta León Felipe. Un altre dels moments importants de la temporada serà la representació per primera vegada a València de “La omisión de la familia Coleman” primer text teatral de l’autor i director argentí Claudio Tolcachir que arribarà al TEM després d’una gira en 22 països i quasi 2.000 funcions.

Un altre dels artistes que torna al teatre del Cabanyal és el dramaturg Juan Mayorga que iniciarà gira a València després d’estrenar en el Centre Dramàtic Nacional el seu nou espectacle “El Mago”. Es tracta d’una proposta amb un repartiment únic amb María Galiana, Clara Sanchís, José Luis García-Pérez, Tomás Pozzi, Julia Piera i Ivana Heredia. L’Agrupación Señor Serrano torna al TEM per tercera vegada per a presentar la seua nova proposta escènica “Kingdom”. Una de les companyies més estimulants i originals de l’escena actual, amb un llenguatge propi, que té a la tecnologia com a element fonamental i que explica històries amb una combinació de performance, maquetes i música en directe.

Quant a les propostes musicals, el nord-americà Damien Jurado obri el primer cap de setmana de programació del Musical amb la presentació del seu nou disc “Horizon Just Laughed”. El mític grup Asian Dub Foundation tancarà el 2018 en el TEM posant música en directe a l’emblemàtica pel·lícula francesa “La Haine (L’Odi), un projecte que combina l’art visual amb la música en viu que ha girat per tot el món. Per a 2019, al gener el TEM presentarà “Falete en el cor” el nou espectacle de l’artista sevillà, en el qual fa un recorregut pels seus èxits més coneguts. Un concert on la copla i el flamenc seran els protagonistes amb un elenc de gran qualitat artística que acompanya a l’artista en cante, ball i palmes, piano, guitarra, baix, trompeta, trombó i saxo. El mes de febrer començarà amb un concert doble de Hermanos Cubero, música sense lligams, però amb dues fortes influències, la música tradicional castellana i la rural nord-americana i Els Jóvens un dels grups de moda del panorama valencià que també fusiona el pop-rock amb la música tradicional valenciana, recomanat per a seguidors de Bon Iver i Arcade Fire.

La dansa també té el seu espai en la programació del TEM amb València Dancing Forward que torna per tercer any per a estrenar el seu nou programa format per cinc peces d’importants coreògrafs com Ramón Oller, Premi Nacional de Dansa, o Eduardo Zúñiga que portaran a escena la jove companyia formada per ballarins de diferents nacionalitats. A més, el 19 de gener podrà veure’s en el TEM la nova peça del coreògraf, ballarí i creador internacional Roberto Oliván “Cuculand Souvenir”, una aposta arriscada amb un llenguatge innovador on es fusiona la dansa i el circ amb les arts visuals, espectacle revelació dels festivals d’estiu.

Foto Rueda de Prensa TEM-La Mutant

Festa tercer aniversari TEM

Enguany i amb motiu dels tres anys de vida del projecte des del seu municipalizació, el Teatre El Musical celebrarà una gran festa d’aniversari el 10 de novembre amb Mercedes Peón, la Björk gallega, presentant el seu nou disc “Deixaas” i la prestigiosa artista electrònica i DJ que freqüenta festivals com el Sónar o el Primavera Sound, els ambients clubbing de Londres i Berlín, a més de les seues col·laboracions per a Segle 21 i El Laberint de Radi 3, Cora Novoa. Dos artistes de facetes summament contemporànies i avantguardistes al capdavant de l’escena musical espanyola i europea.

Després de tres anys des de l’inici del nou model de gestió per a Olga Álvarez, coordinadora de TEM i La Mutant, s’ha posat de manifest que l’administració local “podia oferir una oferta cultural de qualitat, que superara la visió del teatre comercial”. “El teatre és l’últim reducte que ens queda per a ritualitzar els pactes de convivència i ens permet sentir-nos membres d’una col·lectivitat, generar espais de debat, confrontar idees, resignificar els codis culturals, ampliar el seu àmbit d’acció i crear comunitats de coneixement en els districtes perifèrics de la ciutat”, ha explicat. Distanciar la cultura del concepte de consum i acostar-ho al de reflexió, a la generació de vincles i a la cohesió dels ciutadans del barri ha sigut, segons Álvarez la “principal comesa del projecte”. “Hem superat la perspectiva de centre d’exhibició de cap de setmana i ens acostem a la de centre cultural de proximitat, un ben públic de caràcter preferent que vertebra el dia a dia el veïnat i augmenta la seua qualitat de vida”, ha conclòs.

Per la seua banda María Oliver, regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, també ha destacat que aquest model de gestió directa “està complint els seus objectius”. “Des de la vocació de servei públic es fomenta la cultura comunitària i s’aposta per nous llenguatges escènics de qualitat. Es recolza a l’escena local i es posa en valor l’entorn multicultural del districte marítim. Volem que les arts escèniques siguen accessibles per a la gent”, ha afegit.

Primera temporada completa de la Mutant

Per la seua banda, La Mutant opta per donar continuïtat al projecte amb el qual va reobrir les seues portes el passat mes d’abril, basat en els nous llenguatges escènics, la fugida de les etiquetes establides i en una decidida aposta per les Arts Vives. D’aquesta manera, la sala de Joan Verdaguer oferirà de nou una programació multidisciplinària en la qual tindran cabuda des de la dansa entorn del gènere i la identitat (Dios tiene vagina) fins a la performance amb missatge social (2026), passant pels documentals escènics (Estraños mares arden), el flamenc (Eduardo Guerrero), la improvisació (Error), l’acrobàcia i comicitat argentina (Un poyo rojo) i el nou circ per a espectadors inquiets (Fang).

Una vegada més, La Mutant pretén ser el punt de trobada de grans artistes internacionals que el seu objectiu és fer arribar al públic els seus particulars universos creatius. És el cas del prestigiós dramaturg hispanoargentí Rodrigo García, que presentarà el seu muntatge “Enciclopedia de fenómenos paranormales Pippo y Ricardo bajo tutela de la hermandad de Logia Lautaro”, sens dubte un dels noms més destacats d’aquesta nova temporada al costat dels del coreògraf francés Xavier Le Roy o el provocatiu performer búlgar Ivo Dimchev. Tot açò sense oblidar, per descomptat, espectacles amb segell valencià com és l’estrena de “Fucking Stage”, de Santiago Ribelles en la qual els ballarins interactuen amb els espectadors a través de missatges escrits en una pantalla.

Després d’acollir en el seu primer tram de programació festivals tan importants com Tagomago o Pops Marítims, La Mutant es convertirà novament durant els pròxims mesos en l’escenari de festivals tendència en la ciutat com el Truenorayo que naix amb el propòsit de difondre la música i la il·lustració de segells independents i reivindica el paper de les dones en els diferents àmbits de creació. El MUV! Fest, la filosofia del qual consisteix a traslladar la música en directe fins a diferents barris de la ciutat i que enguany serà el Grau i La Mutant els qui els acullen. L’espai d’arts vives també comença una col·laboració amb el Festival Russafa Escènica obrint la temporada amb “Dios tiene vagina” del col·lectiu cordovés Vértebro.

La nova temporada s’ha presentat amb un nou canvi d’imatge dirigit pel dissenyador Eusebio López que contínua construint la identitat de cada espai a la recerca de la complicitat de la comunitat.

Presentats també els tallers FormaTEM

La roda de premsa ha servit a més per a presentar el nou curs del FormaTEM, la proposta de programació expandida del Musical dedicada a la formació que dinamitza el centre cultural a través de tallers formatius per a tot tipus de perfils i públics. Gràcies a la bona acceptació dels tallers de circ la temporades anteriors, aquests s’han ampliat per a realitzar dos grups per edats. El taller de teatre “Des de el barri”, desenvolupat per dones creadores, continuarà de la mà d’Isabel Caballero i Anna Albadalejo. També repeteix el taller de dansa “Entre Dones” que amplia l’equip de coreògrafes i ballarines amb Sandra Gómez, a més de Rocío Pérez i Tatiana Clavel. També se celebrarà gràcies a la col·laboració amb el Teatre La Estrella, la segona edició del Taller de formació especialitzada en la construcció i manipulació de Marionetes pioner a Espanya. Finalment, la plataforma Diàleg Obert per la qual han passat artistes tan importants com Elliott Sharp, figura essencial en l’escena musical experimental i avantguardista de New York des de començaments dels 80, Mónika Günther, artista performer alemanya amb quasi 40 anys de trajectòria, i Seiji Shimoda, referent de l’art d’acció a Àsia entre uns altres, continuarà investigant i compartint experiències des del camp de la performance amb l’interessant programa internacional que plantegen, com a projecte referent en la ciutat de València que porta tres anys creixent dins de la casa.

@
A %d blogueros les gusta esto: