ISRAEL GALVÁN BALLA I REINTERPRETA «EL AMOR BRUJO» AL TEM
El sevillà, una de les grans presències de Dansa València, fusiona la seua concepció del flamenc amb la immortal obra de Manuel de Falla
Israel Galván és, probablement, el creador flamenc més revolucionari de les últimes dues dècades. Posseïdor d’un llenguatge expressiu propi i totalment inèdit fins a la seua irrupció a mitjans dels 90 -basat en fragmentacions, sumes de gestos i uns complexíssims passos de ball-, ha estat capaç de generar nous conceptes en un art amb més de dos segles d’història, innovant on ningú ho havia fet mai, però sense perdre de vista les arrels d’un gènere universal. En tot este temps, ha guanyat els premis més importants del ball flamenc, a més de diversos Max i el Premi Nacional de Dansa, i s’ha convertit en un referent a França, on va rebre el 2016 la Insígnia d’Oficial de l’Ordre de les Arts i les Lletres. Ha creat peces innovadores a les quals ha tornat regularment per polir-les i millorar-les, i ha sigut capaç d’adaptar al context flamenc referències tan dispars com La metamorfosi de Kafka, el text bíblic de l’Apocalipsi (en la celebrada El final de este estado de cosas) o fins i tot el cinema de Leni Riefenstahl, per parlar de l’extermini dels gitanos en Lo Real-Le Réel-The Real.
L’últim repte de Galván ha estat adaptar al seu propi univers a El Amor Brujo, el ballet amb cante jondo de Manuel de Falla estrenat el 1915, i considerat una de les obres més importants de la música clàssica espanyola. Un treball que el bailaor sevillà representarà al Teatre El Musical el pròxim dijous 15 d’abril (20 hores), dins de la programació de Dansa València i amb tot l’aforament esgotat des de fa setmanes. «Si El Amor Brujo és un gos, em mossega. El tenia a prop i no em donava compte», comenta sobre un projecte que li va sobrevindre quasi per casualitat, ja que considerava la música de Falla cosa sagrada i no era conscient de la seua veritable magnitud. «Quan fa uns anys, durant una entrevista, un crític em va preguntar per quan El Amor Brujo, vaig començar a pensar-ho. La meua recerca en el ball és la transformació, i, en este cas, els antics mestres em donen la clau per canviar cos i ànima, convertir-me en un bailaor nou davant el públic i l’espill. La idea és ballar a Falla, que la partitura elabore un nou moviment en mi. La música i la dansa, sense la pressió d’explicar la història. Esta és la meua idea».
OBRA: EL AMOR BRUJO
CATEGORIA: dansa contemporània
DATA:15 d’abril, 20h
LLOC: SALA