‘El rey’ d’Alberto San Juan

Date : 9 febrero, 2016

Les representacions d’El rey han marcat un dels moments culminants d’esta temporada al Musical. Ha sigut l’obra teatral que més ràpidament ha venut totes les localitats, despertant una grandíssima expectació del públic que no s’ha vist defraudada: dos grandíssimes ovacions han tancat les funcions en reconeixement al treball en escena d’Alberto San Juan, Luis Bermejo i Guillermo Toledo.

alberto-san-juan-teatre-el-musical-3

A la presentació de l’obra abans de l’estrena a València, el seu autor, director i intèrpret Alberto San Juan es mostra «molt content d’estar al Musical i al barri del Cabanyal, … en un barri que és exemple de resistència, de resistència victoriosa finalment» i en un teatre de propietat pública que ha recuperat la gestió pública. El creador d’El rey creu que la normalitat amb què s’ha acollit aquesta ficció teatral que fa un relat lliure a partir de la figura de Joan Carles I «significa que hi ha certes coses que a poc a poc es van normalitzant» i que s’ha acabat amb el veto vigent durant molt de temps al voltant de la monarquia i les seues activitats.

En la trobada d’Alberto Sant Joan amb els mitjans de comunicació, l’actor destaca que esta obra no pretén en cap moment parodiar ni caricaturitzar la figura del rei, sinó qüestionar el paper que ha jugat la monarquia a Espanya en els últims quaranta anys i preguntar-se quin és el paper que ha de jugar a partir d’ara. «Sí que hi ha llibertat i humor a l’hora de fabular» i es posa l’accent en dos de les grans fites del regnat de Joan Carles I: la instauració de la democràcia i el colp d’estat del 23-f. Ací podeu escoltar íntegra la roda de premsa oferida per San Juan a El Musical i també accedir al nostre compte de Soundcloud a altres àudios amb les intervencions d’artistes que han passat pel teatre esta temporada.

El rey és la quinta producció de Teatro del Barrio. Un projecte cultural cooperatiu que s’ha establert al centre de Madrid i en el qual Alberto San Juan s’ha involucrat molt activament. D’ell ens parla en esta xarrada, explicant el seu origen en les mobilitzacions socials posteriors al 15-m. I també del seu interés per qüestions polítiques i socials, que considera han de tindre el seu reflex en el teatre contemporani. Sobre els seus objectius i projectes futurs: una obra teatral que es centrarà en la pervivència del poder econòmics de bancs, constructores i elèctriques des de la dictadura franquista fins a hui.

També a la compareixença de Sant Joan davant els mitjans, s’ha solidaritzat amb els titellaires detinguts a Madrid. Un gest que s’ha repetit després de les dos funcions, quan Guillermo Toledo i Luis Bermejo han interromput els aplaudiments finals per exposar públicament el seu suport als artistes empresonats. Les seues paraules han tingut un ampli ressò als mitjans de comunicació a nivell nacional.

@
A %d blogueros les gusta esto: