Diàleg Obert
Diàleg Obert és un projecte dirigit per Lorena Izquierdo i Mario Montoya que compta amb la col·laboració i comisariat de Bartolomé Ferrando, produït per al Teatre El Musical juntament amb l’Ajuntament de València que té com a propòsit la creació d’un espai de formació dins de les pràctiques artístiques experimentals. Aquest programa s’ha concebut com un laboratori que estimula el desenvolupament de la potència i la consciència creativa de tots els assistents.
Amb aquesta aposta formativa pretenem activar les sales polivalents del Teatre El Musical, connectar als artistes locals amb els professionals del sector, estimulant així la participació i innovació escènica d’aquesta ciutat que ja compta amb una llarga tradició en performance, escena, poesia i experimentació sonora.
Continguts del projecte
Diáleg Obert aposta per la mixtura de les arts, amb una selecció de tallers que tenen la intenció d’obrir, aportar i potenciar les eines formals que configuren la pràctica intermèdia, facilitant la visió crítica i innovació dels participants que adquiriran les capacitats d’integració, diàleg i retroalimentació d’altres disciplines artístiques. Aquest procés d’aprenentatge contemporani permet descobrir altres eines creatives des del desconegut, des de l’experiència i l’experimentació. Adquirir una experiència transversal des d’altres disciplines i recursos artístics amb l’objectiu d’integrar nous llenguatges a la producció escènica valenciana.
Des de Diáleg Obert estimulem als participants a realitzar tots els tallers, mostrant així que aquest projecte és una manera de formació i especialització contínua en les pràctiques escèniques contemporànies.
Sota el títol Forma-TEM, la plataforma d’acció Diáleg Obert genera un programa formatiu que ofereix un workshop mensual de (de dimarts a diumenge) para les que s’oferiran al voltant de quinze places. Aquest projecte està pensat per a tenir una estructura anual que reunisca als màxims exponents de la creació i experimentació escènica contemporània del panorama nacional i internacional, entre aquests es troben figures com els performers Elvira Santamaría i Esther Ferrer, el músic contemporani i compositor Elliott Sharp, el poeta d’acció Serge Pay i la performer i cantant Fátima Miranda.
Continguts de projecte:
-Formació artística per part de reconeguts artistes a nivell internacional.
-Recerca i desenvolupament de projectes interdisciplinaris i multidisciplinaris de base crítica relacionats amb les arts escèniques.
-Formació en els processos d’ideació i realització del treball creatiu.
-Formació en el desenvolupament de projectes escènics des del cos, el moviment, la veu i la música d’improvisació lliure.
-Formació en la creació sonora aplicada a la pràctica escènica contemporània.
-Mitjançar entre disciplines mitjançant un procés d’hibridació entre tècniques, per exemple, la performance amb el so, la poesia i la dansa.
-Conceptualització de l’espai i el marc escènic.
-Desenvolupament creatiu i anàlisi de les característiques formals de la creació en viu.
Objectiu social i cultura
Des de la plataforma artística de Diáleg Obert, Forma-TEM naix com un projecte de formació difusió i recerca de les pràctiques escèniques contemporànies, subvencionat des d’Ajuntament de València i gràcies a açò ens proposem oferir una formació assequible que permet posar en connexió als artistes locals amb els professionals del sector.
Pretenem consolidar un programa formatiu de caràcter anual que coloque a la Ciutat de València i al Teatre El Musical com un punt de referència en la formació artística contemporània, volem convertir aquesta ciutat mediterrània en el centre neuràlgic de la formació i innovació de les pràctiques escèniques, reunint de forma minuciosa a les grans figures del panorama internacional i nacional del performance, l’art sonor, la poesia, l’art d’acció, la música experimental i la dansa contemporània. D’aquesta manera, facilitem el contacte, la recerca i els coneixements dels professionals als nombrosos artistes que conformen la tradició avantguardista d’aquesta ciutat.
Sota aquestes premisses perseguim els següents objectius:
-Generar un programa formatiu intermèdia i multimèdia que estimule el desenvolupament de projectes escènics d’avantguarda en la ciutat de València.
-Presentació pública del taller mitjançant la realització d’una peça Working-Progress a la seua finalització.
-Posar en contacte als artistes locals amb els experts del sector. (Artistes i teòrics del caràcter mitjança més importants del panorama internacional).
-Facilitar la professionalització interdisciplinària.
-Generar una xarxa de contactes entre artistes de diferents disciplines.
-Fer visible el Teatre El Musical com a punt neuràlgic de tallers amb formació innovadora.
– Fer visible a l’Ajuntament com a organisme que recolza i subvenciona les arts vives i formació.
-Crear un espai de formació artística innovador i global en el barri del Cabanyal