Dansa: creació i participació

Date : 1 marzo, 2016

Pep Ramis i María Muñoz prefereixen definir Malpelo com un grup de creació i no com una companyia de dansa. Perquè des de 1989 esta parella d’artistes conceben les seues coreografies com obres d’art multidisciplinars, espectacles en què participen altres creadors per configurar els seus espectacles de dansa contemporània. El seu centre de treball a Celrà (Girona) també ho és de creació i el seu nom, L’animal a l’esquena, és sinònim de col·laboració artística.

Aprofitant l’actuació de Mal Pelo a El Musical i després de cinc anys d’absència dels escenaris valencians, els vam proposar un col·loqui amb gent del món de la dansa per parlar sobre processos de creació i la seua trajectòria. Un encontre presentat i moderat per la periodista cultural Begoña Donat, que va servir per repassar els fonaments del treball de Maria i Pep. Un anàlisi distés sobre la forma en què Mal Pelo construeix les seves coreografies, incidint especialment en l’obra que van interpretar a duo hores després: El Cinquè hivern. Una lliçó magistral que compartim ara en dos arxius d’àudio i vos recomanem especialment.

El Musical es va omplir dissabte 27 de febrer per disfrutar de la dansa de Mal Pelo i va dedicar una ovació de gala al seu El Cinquè hivern. La generositat en escena de Maria i Pep no solament la van desplegar durant l’intens espectacle. Després de la representació, els dos van oferir un col·loqui al públic, asseguts sobre el mateix escenari. Una oportunitat de debatre directament amb ells i trencar la distància tradicional entre l’espectador i l’artista. Els ballarins i coreògrafs van detallar aspectes de la creació del seu espectacle i van respondre a les preguntes que havien despertat entre els assistents. Des d’ací tornem a donar-los les gràcies.

mal-pelo-blog-teatre-el-musical

Foto © Jordi Bover

Diumenge 28 de febrer també la dansa va ser protagonista al Musical. La companyia valenciana Los Que Quedan van pujar a escena el seu taller participatiu Tentativa & Guests: una experiència que busca acostar la dansa contemporània a col·lectius que normalment estan allunyats d’ella. En esta ocasió, la temptativa es va dur a terme amb persones de més de cinquanta anys. Quinze dones que es van pujar a l’escenari per ballar i expressar-se amb moviments, després de setmanes de preparació a càrrec de Sandra Gómez. Va ser ella, la professora, qui va obrir l’espectacle i va impulsar les seues «convidades», d’entre 53 i 83 anys, a ballar amb una desimboltura i naturalitat que van encisar el públic. Moltes gràcies a totes, veritables artistes: Pepi Casabán, Consuelo Martínez, Pilar Uribe, Ángeles Jarque, Lola Calero, Isabel Cantero, Belén Franco, Curra Torres, Isabel Carbonell, Angelita Blasco, Angelines Angulo, Concha García, Maribel López, Julia Provencio i Conxa Bono.

tentativa-and-guests-blog-teatre-el-musical

@
A %d blogueros les gusta esto: