El TEM celebra la dansa contemporània amb dos espectacles amb música en viu de la mà del programa Circula!

Date : 26 enero, 2023

El Teatre El Musical es bolca en els llenguatges del moviment amb dos muntatges de dansa programats dins del marc de Circula! Tren de creación y formación en danza, en col·laboració amb l’Associació Professionals Dansa de la CV (APDCV). Demà dijous, 26 de gener, s’ha programat l’última proposta de la companyia valenciana La Coja Dansa, Enlluernador, i el divendres, 27 de gener, Tradere, l’espectacle de dansa contemporània i música electrònica de la creadora catalana Laia Santanach. Tots dos coincideixen a conjugar el ball amb la música en viu.

La Coja Dansa s’inspira en Supervivencia de las luciérnagas, de Georges Didi-Hubermas, per a Enlluernador, on han decidit canviar de perspectiva, mirar des d’un punt de vista minoritari i apagar les llums dominants que ens enlluernen a l’hora de comprendre’ns. La peça, dirigida per Santi de la Fuente i Tatiana Clavel, conjuga un disseny escènic on la llum és protagonista amb textos de la jove poeta Elsa Romero i la manera gens normativa de coreografiar i narrar de la companyia valenciana.

Enlluernador

La seua nova obra “lluita contra l’atracció de les llums encegadores del poder polític, mediàtic i social” per a ballar darrere d’un territori “ple de sensualitat, centellejos, llums minoritàries i joies amagades”.

L’elenc està integrat per ballarins de diverses edats i habilitats: Paula Romero, Elsa Moreno, Marta García, Guillermo Llorens, Iván Colom i Santi de la Fuente. Acompanya la seua interpretació la música de Heezen, que serà llançada i modificada en directe per Raúl León, en una nova aposta contemporània d’una companyia que porta anys marcant el ritme de la dansa alternativa valenciana.

Arrel en diàleg amb l’actualitat

La ballarina, coreògrafa i pedagoga radicada a Barcelona Laia Santanach porta des de 2018 desenvolupant el seu interés en la investigació i creació de propostes contemporànies que treballen l’arrel i el concepte de tradició en diàleg amb la música en viu. En l’obra amb la qual visita el TEM, tornen a ser fonts d’inspiració, però no es limita a revisitar una única dansa tradicional, sinó que investiga tradicions occidentals que, sense ser ballades, necessiten d’una implicació física per a ser dutes a terme, com la vara de salze a la República Txeca, el eukonkanto en Finlàndia, que consisteix en una carrera en la qual els homes carreguen a coll amb les seues esposes, el salt de bebés del Colacho a Burgos, el ritu dels Picaos a Sant Vicent (La Rioja), la carrera del formatge rodant a Anglaterra, el Bou de Ronda a Aragó o els castellers a Catalunya.

Tradere aprofundeix en la pràctica d’aquells costums occidentals que sacrifiquen el cos per estima, creença i tradició per a formar part d’una comunitat dins d’una festivitat. Santanach realitza una reflexió sobre la permanència de pràctiques grupals tradicionals que passen de generació en generació i on el cos és la principal eina d’exposició.

Tradere

El programa Circula! va nàixer en 2015 per a establir xarxes de col·laboració que permeten i fomenten l’exhibició dels treballs de dansa en altres ciutats. Una xarxa de cooperació i intercanvi artístic que trenque les barreres geogràfiques i que oferisca una projecció als creadors de Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana, País Basc, Andalusia, Astúries, Cantàbria, Múrcia, Illes Balears i Galícia perquè els seus espectacles tinguen més visibilitat i mobilitat en un context territorial més ampli.

@
A %d blogueros les gusta esto: