BOXEJADORS ESCÈNICS QUE COLPEGEN AMB LES PARAULES

Date : 7 junio, 2021

El TEM acull entre el 8 i el 19 de juny les rondes finals del V Torneig de Dramatúrgia, una iniciativa de l’IVC on diferents autors de la Comunitat s’enfronten en un ring amb la força dels seus textos

unnamed

Els participants de la V edició, durant la presentació del Torneig (Foto: Vicente A. Jiménez / GVA)

Un combat cos a cos on els colps no provenen dels punys, sinó de les paraules. Fa una dècada, a l’escriptor i director teatral Jordi Casanovas se li va ocórrer organitzar una sèrie d’enfrontaments escènics que, sota l’aparença d’una vetllada de boxa, serviren per descobrir a nous valors de la dramatúrgia i consagrar a altres amb una trajectòria més dilatada. Tots ells es barallaven simbòlicament sobre el ring mitjançant la representació dels seus textos, i després de la mateixa era el públic qui dirimia el vencedor. L’èxit de la proposta, emmarcada dins el prestigiós festival Temporada Alta de Girona, va cridar l’atenció de l’Institut Valencià de Cultura, que immediatament es va posar mans a l’obra per adaptar el format als diferents territoris de la Comunitat.

Sorgia d’esta manera el Torneig de Dramatúrgia, una activitat “emocionant i adictiva” en què vuit dramaturgs i dramaturgues de les tres províncies s’enfrontaven per parelles mitjançant dos textos de trenta minuts que eren llegits per intèrprets professionals. La mecànica era molt clara: quatre combats de quarts de final, dues semifinals i una gran final, sempre amb els espectadors com a verdaders jutges de la disputa. A poc a poc, la iniciativa va anar calant entre el sector i el públic fins arribar a les quatre edicions, els guanyadors de les quals, per ordre cronològic, van ser Juli Disla, Mafalda Bellido, Adrián Novella i Borja López Collado.

Després del parèntesi de l’infaust 2020, el Torneig torna enguany amb una cinquena entrega en què els púgils seran África Hurtado, Sergio Serrano, Rafa Segura, Juan Luis Mira, Laura Sanchis, Isabel Requena, Jacobo Julio i Pepa Juan. Després d’unes rondes inicials de quarts de final celebrades al Teatre Principal de Castelló i l’Arniches d’Alacant, el Teatre El Musical acollirà les tres jornades decisives a partir del 8 i el 10 de juny, dates escollides per als dos últims combats de la primera fase. Una setmana més tard, els dies 15 i 17, la sala del Cabanyal-Canyamelar viurà les dues semifinals, de les quals eixiran dos finalistes que es veuran les cares (i els textos) en la vetllada definitiva de dissabte 19 de juny, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament i la presència de l’actor Pau Blanco com a mestre de cerimònies.

@
A %d blogueros les gusta esto: