Sheila Blanco, Montserrat Palacios i Enrique Falcón visiten el TEM en el cicle de poesia viva de València, Rimbomba

Date : 15 noviembre, 2022

La cita amb la paraula dita en el Teatre El Musical inclourà improvisació, compromís social i polític i una reivindicació de les poetes de la Generació del 27.

El cicle de poesia viva de València, Rimbomba, porta tres edicions portant al Teatre El Musical les veus més representatives de la lírica escènica actual. Aquest pròxim 18 de novembre se celebra el segon lliurament de la cita cultural amb tres figures fonamentals de la paraula dita actual, els treballs de la performer vocal i artista sonora Montserrat Palacios, el poeta valencià Enrique Falcón i la cantant i compositora Sheila Blanco.

“Rimbomba pretén recuperar l’espai públic per a retornar-li al poble el llenguatge que exhorta, celebra, perfora o fereix. L’objectiu és fer sentir la poesia viva en la cerimònia teatral”, resumeix el coordinador del cicle, Jesus Ge.

foto RIMBOMBA programa mano nov22

Reivindicació del crit i de la improvisació

La vetlada arrancarà aquest pròxim divendres amb la proposta de la hispanomexicana Montserrat Palacios, una antropòloga sonora especialista en tècniques esteses de la veu. Això és, la ruptura amb el cant en sentit tradicional a partir de l’ús de textures tímbriques i registres vocals que sobrepassen les quatre octaves.

“Soc molt reivindicadora del crit, del plor, del soroll, de tots aqueixos sons que no es poden escriure amb notes ni sobre paper pautat: sons grumoll, sons trencats, estripats, silenciosos, impossibles”, avança Palacios.

La seua veu es relaciona amb diferents objectes sonors quotidians com a màquines de cosir, teteres, copes de cristall, peixeres i cintes de velcro, però també amb l’espai en el qual la seua veu ressona i amb els ossos del seu públic, “que són també espais ressonants”. Així mateix, és una ferma defensora de la improvisació. “La que jo realitze no depén de codis ni escales, sinó que es fa amb l’escolta, i en ella es corre el risc de no definir, sinó de ser en el moment, sense paracaigudes i sense xarxa per a fer d’un concert un acte de trobada, sense propòsit, per atzar, de manera imprevista, inusitada, immediata, fugaç, viva i transitòria”, detalla sobre aquest tema.

Les poetes del 27 fetes cançó

Li prendrà el relleu sobre les taules del TEM la pianista, compositora i cantant Sheila Blanco, que en Cantando a las poetas del 27 ha convertit en cançons una selecció de poemes d’autores del període, com Carmen Conde, Ernestina de Champourcin, Concha Méndez, Elisabeth Mulder, Margarita Ferreras, Josefina Romo Arregui i Dolores Catarinéu. Acompanyant-se únicament per un piano, Sheila posarà veu i ritme a les emocions que impregnen els seus poemaris, amb recalcament en temes universals, personalitzats en les vides de cada poeta, com són l’amor, el dolor, l’exili, la bellesa, la pena i el remordiment.

Després de més de tres anys d’investigació, Sheila va seleccionar aquells poemes que més li van inspirar i va començar a improvisar harmonies que les paraules de cada poema li anaven suggerint. Aquest projecte pretén donar a conéixer i homenatjar aquestes dones injustament esborrades de la generació literària que les enquadra. Així, Sheila canta a Carmen Conde, la primera dona a formar part de la RAE en 1979; a Concha Méndez, poeta surrealista fundadora de la impremta Verónica que tants llibres va editar; a Ernestina de Champourcin, nominada al Príncep d’Astúries de les Lletres; a Margarita Ferreras, autora de Pez en la tierra, el millor poemari femení de l’Edat de Plata; i a Josefina Romo Arregui, Premi Extraordinari en Filosofia i Lletres, entre altres.

En Cantando a las poetas del 27, Sheila fa una xicoteta presentació de cada autora, donant algunes pinzellades sobre la seua vida i una breu contextualització del poema abans d’interpretar-lo. Per a finalitzar el seu recital concert, interpretarà un poema propi dedicat a aquestes poetes, així com un poema de Rosalía de Castro, un dels pocs referents femenins que totes elles van tindre.

Versos compromesos

La jornada es tancarà amb la poesia de naturalesa compromesa de l’autor valencià Enrique Falcón. La seua obra s’associa sovint amb la denúncia social, la cerca de consciència i el desafiament a allò establert per a generar noves idees. El poeta és una persona entregada a la cura dels seus iguals, amor que també imprimeix a la seua quotidiana labor docent. Els seus poemes han sigut musicalitzats per artistes com Javier Peñoñori, Exquirla, Raül Refree i Niño de Elche.

En un article publicat aquest mes de novembre en la revista Quimera, Escribir los últimos poemas del capitalismo, Falcón reflexiona sobre el poder de transformació de la poesia: “Si els nostres poemes no acompanyen, tancarem la boca; si el que escrivim no procura tindre conseqüències, deixarem d’escriure; i si calciguem amb els nostres versos als que ja viuen prostrats, o moren ofesos, haurem d’imposar-nos com un propi càstig romandre algun temps en un estricte silenci”.

COMPRAR ENTRADES

 

@
A %d blogueros les gusta esto: