¡A QUELAR! - Teatre El MusicalTeatre El Musical

IMG_4736

Potenciar les capacitats artístiques i expressives d’una manera lúdica és l’objectiu del projecte solidari ¡A QUELAR! CABANYAL, el qual va arribar fa quatre anys al barri i ha canviat la vida de molts xiquets i xiquetes d’ètnia gitana.

El setembre passat, gràcies a l’ajuda de l’Institut Valencià de Cultura de la GVA, es van posar en marxa nous tallers d’esta iniciativa que aposta per la inclusió. Un programa, iniciat en 2018, de formació en ball i música flamenca que, gràcies al seu èxit, s’ha fet extensiu al municipi de Burjassot. Prop de mig centenar de xiquets i joves, pertanyents principalment al col·lectiu gitano del barri del Cabanyal, es formen en ball, caixó i guitarra en els espais del Teatre El Musical, l’IES El Grau i l’espai Festinar.

Impulsat per l’Associació La Calle Baila, en col·laboració amb la companyia Extremus Danza, el projecte —com explica la seua productora, Pilar Cambronero— naix de “la necessitat d’oferir un espai estable de creació artística a xiquets i adolescents per als quals la crisi del coronavirus ha accentuat la seua situació de risc d’exclusió social”. Gràcies a ¡A QUELAR! CABANYAL, els joves de la comunitat continuaran el seu creixement artístic en aquest art, patrimoni immaterial de la humanitat. Una experiència en formació i creació artística completament gratuïta.

Beneficis que duren tota la vida

Des del seu inici, fa ara quatre anys, assenyala Cambronero, “hem comprovat, tant des del projecte com des de les escoles i entitats implicades, com s’han vist reforçades competències clau entre els participants com l’apoderament, l’autoestima, la puntualitat, la responsabilitat o la capacitat d’escolta”. ¡A QUELAR! CABANYAL ha donat visibilitat a la jove comunitat gitana del barri, evidenciant la seua capacitat creativa i de treball, i el seu excepcional talent. Per a molts dels participants, apunta la productora, “esta és la primera vegada que viuen una experiència d’èxit, ja que són ara els protagonistes d’esdeveniments que reuneixen al barri i a part de la ciutadania de València. Esdeveniments als quals veuen el seu esforç i talent reconeguts pels assistents”.

IMG_5025

@
slot deposit qris