Quatre de les sis companyies noves residències artístiques municipals del TEM i La Mutant - Teatre El Musical

Quatre de les sis companyies de les noves residències creatives municipals treballen al TEM

Date : 14 noviembre, 2019
  • El servei d’Acció Cultural de la Regidoria de Cultura destina 30.000 euros a este programa que incentiva la creació en dansa, teatre i circ de l’escena valenciana. Una iniciativa que va per la seua tercera edició i que inclou residències per a desenvolupar els projectes seleccionats.
  • En esta edició, sis formacions es beneficiaran de les ajudes. Al Teatre El Musical podran treballar Iñaki Moral, Cuinant Dansa, Cuneta i El Tutú de la Abuela. Mentre que a l’auditori La Mutant desenvoluparan els seus projectes La Lola Boreal i un col·lectiu d’investigadors de dansa dirigit per Marta García i Noelia Moyano.
  • Acció Cultural convoca estes ajudes que compten amb un procés selectiu on es valoren aspectes com la qualitat artística, el caràcter innovador o la contribució a la sensibilització social dels projectes.

València, 14 de novembre

Els centres culturals municipals Teatre El Musical i La Mutant es converteixen en espais on germinen les arts escèniques. Als pròxims tres mesos, tots dos acullen a les sis formacions a les quals s’han atorgat les ajudes que inclouen residències de creació i que, per tercer any, concedeix el servei d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València.

Amb un pressupost total de 30.000 euros, la iniciativa dona suport a projectes dins de disciplines com la dansa, el teatre o el circ. Cada any, la convocatòria és pública i hi poden optar muntatges que, una vegada ideats, encara no hagen arrancat el procés creatiu, de concepció i desenvolupament de l’espectacle.

Una comissió valora les candidatures presentades atenent aspectes com ara la qualitat artística, la innovació als llenguatges escènics, la inclusió de joves talents, el compromís social i la contribució a la sensibilització de l’opinió pública o la capacitat de generar nous públics.

L’objectiu d’este programa municipal és promoure l’escena valenciana, incentivant la creativitat de formacions emergents i facilitant la realització d’espectacles amb una especial aportació social o cultural.

A més, amb estes residències creatives, es diversifica l’activitat del Teatre El Musical i l’auditori La Mutant. A més de la programació d’espectacles, el treball formatiu relacionat amb diferents expressions artístiques i la col·laboració amb iniciatives a través de la cessió d’espais, durant tres mesos les dues sales municipals es converteixen en un lloc de treball per a creadors que enriquiran amb les seues propostes la cartellera valenciana.

EL TEM ACULL RESIDÈNCIES CREATIVES D’ARTS ESCÈNIQUES QUE TREBALLEN AMB EL TEATRE DE TEXT, LA DANSA, ELS NOUS LLENGUATGES ESCÈNICS I L’EXPERIMENTACIÓ SONORA

 

Iñaki Moral ha sigut el primer en entrar a treballar al Teatre El Musical. Baix el títol La decepción immensa, l’autor i director desenvoluparà un projecte de teatre de text que reflexiona sobre els conceptes ideals de feminitat i masculinitat. El propòsit és qüestionar l’enfocament binari i d’oposició entre els sexes. Partint de la mirada i el seu reflex com a idea escènica nuclear, el procés de creació inclou a altres disciplines, com ara la dansa, els audiovisuals i la fotografia, la pintura i el disseny gràfic o la música. Ja al mes de desembre, arribaran les residències creatives de Cuinant Dansa i Cuneta. En el primer cas, servirà per a desenvolupar el projecte Trànsituna peça coreogràfica per a públics entre 5 i 10 anys.

El món, les diferents maneres d’habitar-lo i de transitar per ell són el tema d’investigació d’aquesta proposta. El seu repte és convertir en material escènic i coreogràfic cotxes, motos, sorolls i contaminació per a transmetre el valor d’altres formes recórrer i cuidar el planeta. Vídeo, animació i arts plàstiques enriqueixen un procés creatiu al qual es convidarà a col·laborar al cantautor Rafel Arnal o al poeta Marc Granell. La formació vol proposar, a més, assajos oberts a la ciutadania i públic escolar.

L’art d’acció I sonor està present amb la formació Cuneta i el seu projecte escènic Caminitos. L’arquitectura i els diversos elements que conformen una ciutat es converteixen en el germen d’una experimentació que tracta d’establir un diàleg amb l’espai urbà. Visualment, però també a nivell acústic, s’intentarà traduir ‘la partitura’ de la ciutat de València. Les eines de la investigació seran els cossos dels intèrprets així com els sons de diferents instruments musicals.

El suport al projecte és una mostra de l’aposta de Acció Cultural per promoure la creativitat en llenguatges que trenquen les concepcions convencionals i reduccionistes de les arts escèniques per a explorar altres camins d’expressió. Un altre exemple és el projecte.

Més endavant, entrarà a treballar en el Teatre El Musical la formació El Tutú de la Abuela i L’Obert Dansa per a desenvolupar Fora de foc (transmissions), una peça d’arts vives, amb marcat caràcter social, on conviuen la dansa, la improvisació i el treball amb el so per a experimentar amb la idea d’arrelament, d’identitat i de relat col·lectiu.

Al procés creatiu s’involucra a tres elements: creadors, espectadors i col·lectius en risc d’exclusió, com ara l’Associació de Veïns de Velluters i la de Treballadores Sexuals de València. L’objectiu és crear una peça escènica que servisca com a instrument d’intervenció social, capaç d’involucrar al públic com a part activa.

FEMINISME I ECOLOGIA, EIXOS VERTEBRALS DE LES RESIDÈNCIES EN LA MUTANT

LA MUTANT 1

Durant els mesos de novembre i desembre, La Mutant cedirà el seu espai a la companyia valenciana La Lola Boreal per al desenvolupament de MARRRR!, una obra interactiva de marcat caràcter ecologista. Este projecte aborda la problemàtica relativa a l’acumulació de residus plàstics generats per la societat actual. Pretén plantejar un debat sobre el consumisme i la superproducció de deixalles industrials i urbanes que envaeixen el planeta.

Per a aconseguir-ho, utilitzaran un llenguatge escènic que comprenga el moviment del cos com a fil conductor, on l’escenografia reciclada, l’audiovisual i la música en directe seran els elements que dialoguen amb l’espectador de manera interactiva. La residència artística en La Mutant culminarà amb dues trobades amb el públic.

Més endavant donarà inici la segona residència artística de la Mutant. Es tracta en aquest cas d’un projecte d’investigació escènica titulat La deconstrucció del cos social femení com a subjecte i objecte de recerca. Orient i Occident: Maneres de cohabitar el cos (II).

Este treball, que dona continuïtat a una primera fase d’investigació realitzada en 2018, té com a objectiu estudiar el moviment, tenint en compte els llenguatges de la dansa contemporània i la dansa tribal de fusió des d’un enfocament de gènere multicultural. La interconnexió entre els llenguatges corporals d’Orient i Occident, junt amb la desconstrucció del cos social femení, són les temàtiques de fons d’este projecte. El portaran a terme la ballarina i psicòloga Marta García Navarro, la ballarina i professora de dansa fusió i contemporània Noelia Moyano Arcs, el coreògraf Manuel Caldito de la Concepció i el Col·lectiu Penja’m, especialitzat en música electroacústica. Esta residència inclou diverses sessions pedagògiques amb altres ballarins.

@
A %d blogueros les gusta esto:
slot deposit qris