Mats Ek + Ana Laguna + Dafi Dance Company — Festival 10 Sentidos
- Categories Dansa
Mats Ek
Influent i rellevant creador de la història de la dansa actual, Mats Ek compta amb un llegat coreogràfic de més de quaranta ballets. Nascut en Malmö, va estudiar teatre en el Col·legi de Marieborg, en Norrköping (Suècia) i anys més tard ballet en el Donya Feuer d’Estocolm, fins que en 1966 va començar la seua carrera com a productor en el Marionett Theatre i el Royal Dramatic Theatre d’Estocolm. En 1973 va començar a ballar en el Cullberg Ballet, on ha romàs més de 20 anys, primer com a ballarí i posteriorment com a coreògraf i director artístic. En la seua llarga trajectòria també ha actuat com a ballarí per a l’Opera Ballet am Rhein en Dusseldorf així com ballarí i coreògraf en la Netherlands Danse Theater. Des que deixara la direcció artística del Cullberg Ballet, Mats Ek combina la seua labor com a coreògraf independent amb la direcció escènica i projectes teatrals. Fa tan sols uns mesos, al gener de 2017, Mats Ek ha rebut el prestigiós títol de Doctor Honoris causa a Romania.
Ana Laguna
Ana Laguna va nàixer en 1955 a Saragossa, on va estudiar dansa amb la famosa professora María d’Àvila. En la tardor de 1974, va començar a treballar en el Cullberg Ballet d’Estocolm on va continuar fins a 1993. Durant aqueix període, va actuar per a coreògrafs de reconegut prestigi com Merce Cunningham, Maurice Béjart, Christopher Bruce, Jiri Kylian i Ohad Naharin, entre uns altres.
Al llarg de la seua trajectòria, Ana Laguna ha ballat al costat de ballarins com Mikhail Baryshnikov i en peces coreografiades per Pina Baush. A més, Ana ha rebut nombrosos premis com el Premi Nacional de Dansa (Espanya), la Medalla d’Or Carina Ari (Suècia), el títol de ‘Chevalier dónes Arts et Lettres’ i ‘Commandeur des Arts et Lettres’ (França), entre molts uns altres. Al gener de 2017, va rebre el prestigiós títol de Doctor Honoris causa a Romania.
Ana continua el seu treball com a ballarina, actriu i assistent, en estreta col·laboració amb Mats Ek, en diferents projectes a nivell mundial.
Peces
POTATO (2006) 9 min. La creïlla és un vegetal ordinari però útil. En aquesta dansa estem acompanyats per alguns quilos d’esta arrel tan sana.
MEMORY (2004) 10 min. Com un home recorda, l’escenari es converteix en l’espai que va compartir amb la seua dona. El passat es converteix en el present, el perdut es transforma en una nova realitat.
Dafi Dance Group
Dafi Altabeb, coreògrafa, ballarina i músic, dirigeix la seua pròpia companyia Dafi Danse Group. Nascuda en 1976, resideix actualment en Tel Aviv (Israel). Altabeb es va graduar en el Kibutzim Collage of Education i en 2009 es va unir a la Israeli Choreographers Association. En l’actualitat, Altabeb crea peces per a diferents companyies israelianes i treballa com a docent de composició i repertori amb estudiants de dansa. Les seues peces s’estan representant en els principals escenaris no solament d’Israel, sinó també en l’estranger. En 2014 va rebre el Premi Rosenblum per l’Excel·lència de la Municipalitat de Tel-Aviv i en 2016 el Premi a l’Excel·lència per a joves coreògrafs atorgat pel Ministeri de Cultura d’Israel.
Peça
Never The Less (24 min) “Malgrat el desafiament, els dubtes, la rutina, trie el mateix tots els dies, tan ferm com per primera vegada”. Never the less tracta sobre les decisions que prenem en les nostres vides. Què triem realment i quins productes resulten de la nostra rutina familiar? Quantes vegades t’has preguntat si la persona amb la qual vius és algú que has triat o algú a qui t’has acostumat?
Ens hem acostumat a no qüestionar les nostres relacions i a donar-les per descomptat. En aquest sentit, la peça de Altabeb, ens obri interrogants i examina la naturalesa d’aquestes decisions.
El procés de creació d’aquest projecte va resultar una experiència reveladora, que va influir de forma determinant en l’autora i als seus creadors. D’aquesta manera, la peça va ser prenent un camí propi, obligant-los a compartir les seues experiències i visions personals. «Never The Less” s’ha convertit en una peça autèntica i emocionant que convida a l’espectador a reflexionar més enllà d’ella.